Statul incepe in sfarsit decontaminarea siturilor poluate istoric

 

Dupa mai multi ani de dezbateri, timp în care strategiile de decontaminare a mediului au tot fost modificate, statul începe în sfârsit decontaminarea siturilor poluate istoric, prevazând, într-o prima faza alocarea, din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat a sumei de aproape 530 mil. lei (120 mil. euro).

ministerul mediuluiInvestitia se va derula timp de doi ani (2014 si 2015), potrivit proiectului de Hotarâre de Guvern postat pe site-ul Ministerului Mediului spre dezbatere publica.

Astfel, pentru acest an urmeaza a fi alocata suma de 71 mil. euro (putin peste 314 mil. lei la cursul de 4,42 lei/euro cât este prevazut în proiect), anul viitor urmând sa fie bugetata diferenta de 48,7 mil. euro.

În Strategia nationala de decontaminare a siturilor poluate istoric este prevazuta ca necesara o investitie de 8,5 miliarde euro pentru reabilitarea celor 1.393 de situri descoperite la nivel national, dintre care 1.183 sunt potential contaminate si 210 contaminate.

În prima faza a strategiei – care se refera strict la „Facilitati”, nu si la etapele ce urmeaza a fi parcurse – sunt prevazute însa doar cinci componente de reabilitare, respectiv batalele Doljchim si Petrobrazi, haldele Arpechim si ecologizarea lacurilor Dâmbovnic si Suseni, 25 de batale de reziduuri petroliere si depozitele PECO din Vaslui si Faurei, cea mai mare parte a acestora apartinând în prezent OMV Petrom, care în urma privatizarii Petrom detine 51% dintre titluri, statului apartinându-i aproape 21%, alte 20 de procente fiind ale Fondului Proprietatea, iar restul titlurilor fiind ale BERD si investitorilor privati.

Potrivit Notei de fundamentare a proiectului, în urma cu un an, Comisia Europeana a fost de acord cu solicitarea de asistenta pentru proiectul major „Reabilitarea siturilor contaminate istoric cu produse petroliere, faza I si finantarea din fonduri nerambursabile aferente POS Mediu, Axa prioritara 2 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate istoric”, Domeniul Major de Interventie 2 „Reabilitarea zonelor poluate istoric”, 50 mil. euro urmând sa fie alocati din fondurile obtinute de stat în urma privatizarii Petrom.

Conform prevederilor Legii 555/2004 privind unele masuri pentru privatizarea Petrom, din veniturile virate de vânzator din vânzarea actiunilor societatii „Ministerul Finantelor Publice va retine echivalentul în lei al sumei de 50 milioane euro într-un cont distinct al Trezoreriei Statului”. „Gestionarea contului distinct al Trezoreriei Statului, pe o perioada de 15 ani de la data finalizarii se va asigura de catre Ministerul Finantelor Publice, pe baza documentelor prezentate de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor”, se arata în proiect.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie