Sedinta de informare cu privire la mediere. Argumente pro si contra

 

De peste un an, justitiabilii romani au obligatia, inainte de a da pe cineva in judecata, de a se prezenta la un mediator pentru a fi informati cu privire la beneficiile aduse de mediere. Odata realizata informarea, ei vor avea de ales: merg in continuare pe calea unui proces sau accepta medierea propriu-zisa. Aceasta procedura nu este una noua, insa ea a revenit in atentia mediului juridic dupa ce magistratii Curtii Constitutionale a Romaniei au declarat, recent, neconstitutionale unele prevederi in domeniu.

bife argumente pro si contraMedierea nu este un produs romanesc, ci este o exigenta a Uniunii Europene. Exista, in acest sens, Directiva privind medierea in materie civila si comerciala, pusa in aplicare de toate statele member inca din 2011. Asadar, este vorba despre o obligatie pe care tara noastra trebuie sa o transpuna in legislatia autohtona.

In fapt, acest lucru s-a si intamplat, noi reguli in domeniu fiind introduse inca de anul trecut, atunci cand s-a introdus obligativitatea unei „vizite” la mediator inaintea introducerii in instanta a unei cereri de chemare in judecata.

Desi au trecut mai bine de 15 luni de-atunci, medierea a starnit diverse reactii din partea mediului juridic, care au catalogat-o fie ca o procedura necesara si utila cetatenilor, fie ca o piedica in calea judecatii sau ca un moft la guvernantilor. In plus, de-a lungul acestor luni, legea medierii s-a „confruntat” cu diverse actualizari si modificari, cea mai recenta dintre acestea fiind operata chiar de Curtea Constitutionala. Mai precis, institutia a decis, in 7 mai, ca unele prevederi din Legea medierii sunt neconstitutionale.

Hotararea magistratilor nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial, astfel ca mai multe detalii vom afla in momentul publicarii.

Pana atunci insa, putem trece in revista cateva dintre cele mai vehiculate argumente pro si contra in ceea ce priveste sedinta de informare privind medierea si medierea propriu-zisa.

Argumente PRO

1. Sedinta de informare privind medierea si, implicit, medierea constituie o alternativa buna pentru cei care nu sunt inca hotarati cu privire la introducerea unei actiuni in instanta. Mai mult chiar, partile se pot impaca chiar in urma sedintei de informare, adica inainte si de instanta, dar si de mediere.

2. Sedinta de informare privind medierea este gratuita, dupa cum prevede legea. In acelasi timp, procedura de mediere propriu-zisa, poate atrage costuri mai mici decat un proces care se poate intinde pe parcursul mai multor ani.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie