Numarul contribuabililor difera de la o institutie publica la alta. Vezi cum e posibil

 

Confuzia privind numarul de salariati a fost si mai mult sporita dupa ce la sfârsitul sapta­mânii trecute un studiu realizat de Blo­cul National Sindical, unul dintre ce­le mai puternice sindicate locale, a pre­zentat o comparatie între nu­marul de salariati înregistrati la Agen­tia Na­tio­nala de Administrare Fiscala (ANAF) si cel de la Casa Nationala pentru Asi­gurari de Sanatate (CNAS). Nou­tatea este ca datele privind numarul de salariati furnizate de aceste institutii nu au mai fost facute publice pâna în prezent.

StatisticaSi ZF a cerut în trecut aceste infor­matii, fara sa primeasca un raspuns.

Cea mai mare anomalie se reflecta însa în diferentele dintre statisticile sala­riatilor asigurati la Casa de Sanatate si cele ale asiguratilor din sistemul national de pensii: 4,5 milioane de angajati platesc contributia la pensie si 6,5 milioane la sanatate.

„Probabil ca multe persoane îsi platesc pe cont propriu contributiile la sanatate, dar nu si la pensie. Cred ca exista aceasta posibilitate si la persoanele fizice autorizate, deci diferentele privind numarul de asigurati la sanatate si la pensie nu ma mira“, a explicat Ionut Du­mitru, presedintele Consiliului Fiscal.

O explicatie ar putea fi si faptul ca în prezent contributia la sanatate este de aproape trei ori mai scazuta decât cea la pensie, astfel ca, raportat la salariul brut lunar, contributia la sanatate este de 10,7% (5,5% la angajat si 5,2% la angajator), în timp ce contributia la pensie este de 31,3% (10,5% la angajat si 20,8% la angajator). Cu alte cuvinte, la un salariu brut lunar de 2.000 de lei, costul total al contributiei la sanatate este de 214 lei, iar cel al contributiei la pensie (angajat+angajator) este de 626 de lei.

Sase institutii – Fiscul, Casa de Sa­natate, Institutul de Statistica, Inspectia Muncii, Casa de Pensii, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat – detin statistici legate de numarul de salariati, dar informatiile fiecareia indica date diferite. Cel mai mare numar de salariati îl raporteaza statisticile Fiscului (6,55 milioane de persoane), iar cel mai mic Institutul de Statistica (4,3 milioane de persoane).

Un numar de 6,55 milioane de salariati erau înregistrati în 2013 în baza de date a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si 6,48 de milioane de angajati numara anul trecut Casa Nationala pentru Asigurari de Sanatate (CNAS), arata un document publicat la finele saptamânii trecute de Blocul National Sindical (BNS). Aceste cifre, prezentate în cadrul unei analize a pietei muncii realizate de BNS pentru un proiect cu finantare europeana, readuc în atentie esecul centralizarii bazelor de date din administratie, promisa înca din guvernarile trecute si care ramâne un ideal greu de atins.

„Analiza datelor reflecta diferente uriase în unii ani în ceea ce priveste salariatii care platesc contributii de sanatate si cei aflati în evidenta medicilor de familie si care beneficiaza gratuit de asistenta medicala“, se arata în analiza BNS. Cea mai mare diferenta dintre numarul de salariati înregistrat la Fisc si cel de la CNAS a fost în 2010, când sistemul de sanatate numara cu peste 600.000 de salariati mai mult decât ANAF (adica 6,83 milioane de angajati erau asigurati la CNAS). Autorii cercetarii BNS precizeaza ca în datele ANAF sunt înregistrate ca salariati si persoanele care obtin venituri din salarii din strainatate, dar care desfasoara activitati în România, precum si personalul angajat al misiunilor diplomatice si posturile consulare acreditate în România.

Citeste articolul integral pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie