Normele de aplicare privind impozitarea constructiilor speciale
Ministerul Finantelor Publice a intocmit proiectul de hotarare prin care se modifica HG 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Principalele modificari vizeaza impozitul pe profit, taxele si accizele, precum si impozitul pe constructii. Redam pe scurt schimbarile preconizate:
A. Titlul II „Impozitul pe profit”
Modificarile si completarile in domeniul impozitului pe profit vizeaza:
1. clarificari de ordin tehnic, pentru contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara (IFRS) si care, la prima aplicare a IFRS, evalueaza imobilizarile corporale, la valoarea justa si opteaza sa utilizeze aceasta valoare drept cost presupus.
2. Abrogarea normelor metodologice aferente prevederilor privind profitul reinvestit, in vigoare pentru perioada octombrie 2009-31 decembrie 2010, inclusiv.
3. Stabilirea semnificatiei termenului “productie” de echipamente tehnologice in scopul aplicarii scutirii profitului reinvestit.
4. Exemplificarea modalitatii de calcul a impozitului pe profit pentru contribuabilii care aplica scutirea profitului reinvestit, in corelare cu modalitatea de plata a impozitul, trimestrial/anual.
B. Titlul III „Impozitul pe venit”
Urmare modificarilor aduse OG nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare restituirea impozitului retinut in plus se realizeaza de catre platitorul de venituri.
In aceasta situatie, pentru persoanele fizice detasate sa desfasoare activitate dependenta in strainanatate platite de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania sau are sediul permanent in Romania si care datorita prelungirii perioadei de sedere in statul de detasare nu mai datoreaza impozit pe veniturile din salarii in Romania de la inceputul perioadei de detasare, restituirea impozitului se realizeaza conform prevederilor OG nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, urmand ca organul fiscal pe baza declaratiei depuse de contribuabil sa realizeze regularizarea impozitului pentru veniturile de aceasta natura.
Citeste mai departe pe infolegal.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!