Cat de real este calendarul Guvernului privind adoptarea monedei euro?

 

Adoptarea monedei euro în 2019, conform noului orar stabilit de Guvern, va fi extrem de dificila, daca nu imposibila, în cazul în care economia nu va creste pâna la nivelul mediu al statelor din zona euro.

leu vs euro1Dupa mai multe amânari, Guvernul a decis ca data oficiala de intrare a României în uniunea monetara europeana sa fie în 2019. Adoptarea monedei euro are astfel mai mult de patru ani pentru a fi pregatita temeinic. Din pacate, schimbarea leului cu euro nu este atât de facila pe cât pare la prima vedere, indiferent de cât de „euroizata“ este economia noastra.

Adoptarea euro înseamna ca România va trebui sa fie suficient de puternica pentru a face fata competitiei din zona euro, adica mai mult decât sa îndeplineasca toate criteriile de convergenta. „Fata de anul trecut, am îndeplinit toate criteriile de convergenta nominala, nu reala“, spune si premierul Victor Ponta, care arata ca nu suntem înca pregatiti pentru economia zonei euro. „Însa trebuie sa ne stabilim un obiectiv foarte clar, si 2019 este un obiectiv ambitios, dar posibil“, mai spune premierul. Cea mai mare piedica este nivelul de trai, care nu se apropie prea mult de media de la nivelul zonei euro. Si cum schimbarea monedei înseamna un recul pentru afaceri si venituri, asa cum s-a întâmplat în toate statele prezente acum în uniunea monetara, va fi nevoie ca PIB-ul sa creasca semnificativ peste nivelul UE pentru a recupera ceva în urmatorii patru ani.

Convergenta reala

„Convergenta reala se masoara foarte complicat, nu este doar PIB pe locuitor, ci si repartizarea dezvoltarii pe teritoriul tarii“, spune Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale. „Nu poti intra în zona euro doar cu Bucurestiul, ci trebuie sa intri cu toata tara si trebuie sa evaluezi si consecintele. În clipa în care am intrat în zona euro, se cam egalizeaza preturile“, mai spune Isarescu, care explica si ca locuitorii Capitalei pot suporta mai usor o scumpire a pâinii decât cei aflati la 100 de kilometri distanta.

Anul trecut, economia noastra a crescut cu 3,5%, iar anul acesta estimarile indica o apreciere de 2,5%, în timp ce pentru anul viitor prognoza este de 2,6%. Situatia este pozitiva la nivel macroeconomic, însa efectele asupra populatiei si firmelor mici se lasa asteptate. Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat ca România are nevoie de o crestere de cel putin 3-4 procente anual, cu doua procente peste cresterea din zona euro, pentru a recupera diferenta economica, iar orizontul de timp pentru care vede aceasta necesitate se ridica la zece ani. „Ar trebui sa avem un diferential de crestere de cel putin doua puncte procentuale peste zona euro, astfel încât, într-un orizont de pâna la zece ani sa putem adopta euro“, spune Ionut Dumitru. Se vede ca nu toti economistii sunt optimisti în legatura cu data stabilita de Guvern.

Si daca ne uitam în jur, putem observa ca sunt tari care nu se mai grabesc deloc sa adopte moneda euro, precum Cehia, Polonia sau Ungaria. Pe lânga fragilitatea monedei, demonstrata de criza din ultimii ani, si viitorul incert, intrarea în uniunea monetara înseamna si pierderea centrului decizional intern. Ca si a pârghiilor monetare cu care statele combat diferite dezechilibre macroeconomice. Mai mult, chiar daca se trece peste aceste hopuri, schimbarea va avea efecte majore în afacerile de export, în creditele bancare, în încasarile bugetare si în comert. Cu alte cuvinte, nu va fi deloc simplu. Aurel Dragan, capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie