Creditele de consum au revenit pe plus dar jumatate dintre ele sunt refinantari

 

Românii au început sa treaca din nou pragul bancilor, dovada sta faptul ca martie a fost cea mai buna luna din istoria creditelor imobiliare în moneda nationala. Au revenit pe plus si creditele de consum, dupa doi ani în care soldul a scazut luna de luna. Jumatate dintre ele sunt însa refinantari, spun brokerii de credite.

credite de consum2.500 de români au luat credite imobiliare în lei, în martie, în valoare totala de 420 de milioane de lei. În total, împrumuturile aprobate de bancheri au crescut astfel pâna la 4,5 miliarde. Nivelul este dublu fata de vara anului trecut.

„În perioada ianuarie-aprilie, pe segmentul credite acordate persoanelor fizice avem o crestere ca numar 15%, iar ca volum a crescut fata de perioada similara din 2013 cu 56%”, a spus Radu Ghetea, presedintele CEC Bank.

S-a dezmortit si creditarea pe partea de consum, dupa doi ani de scaderi. Valoarea împrumuturilor a crescut cu 100 de milioane de lei într-o singura luna. Brokerii spun ca jumatate din creditele de nevoi personale sunt pentru refinantarea unor împrumuturi mai vechi.

Este pentru prima data din 2010 încoace când creditele în lei reprezinta peste 40% din totalul finantarilor acordate de banci. Acest lucru s-a întâmplat, în principal, dupa trecerea programului Prima Casa exclusiv pe lei, dar si ca urmare a scaderii dobânzilor pentru creditele în moneda nationala.

„Creditul în lei îsi revine, lucru îmbucurator, nu doar pe sectorul imobiliarelor, ci si pe creditul de consum, speram în ceea ce noi numim apropierea între banci si întreprinderi, apropiere înseamna întelegere reciproca, nu divortul care înca este dominant”, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

În 2010, dobânda anuala efectiva pentru un credit de consum era de pâna la 23 la suta. Între timp, costurile au scazut, iar dobânzile practicate de unele banci au ajuns si la 10 la suta. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie