Calificativul acordat Romaniei de Standard&Poor’s criticat de presedintele Traian Basescu

 

Presedintele Traian Basescu a declarat, sâmbata, la Arad, ca este „revoltat” ca agentia de rating Standard & Poor’s înca mentine România la evaluarea de „junk”, adica tara nerecomandata pentru investitii, opinând ca aceasta agentie este „extrem de incorecta” fata de România.

Standard& Poor'sSeful statului a spus, într-un discurs sustinut la Arad, la o dezbatere organizata de Fundatia „Miscarea Populara”, ca este revoltat ca exista o casa de acordare a ratingurilor, Standard & Poor’s, care „înca mentine România la evaluarea de junk, de tara nerecomandata pentru investitii.”

„Sunt trei agentii de rating în lume, recunoscute, doua din ele, Moody’s si Fitch au dat României investment grade-ul de mult, iar Moody’s nici macar pe perioada crizei nu l-a retras”, a mai spus Traian Basescu, precizând ca aceasta casa de acordare de ratingurilor, Standard & Poor’s, chiar si astazi, dupa ce România are deficit sub 3% si crestere economica de 3,5% anul trecut, „îsi permite sa mentina România la calificativul junk, nerecomandat investitiilor”.

Seful statului a tinut sa precizeze ca este „revoltat de comportamentul acestei agentii de rating”.

„Sunt revoltat de comportamentul acestei agentii de rating si am vrut sa o spun public, pentru ca, totusi, este o explicatie care românilor le trebuie data, pentru ca românii au acceptat sacrificiile de reechilibrare macroeconomica, cu reduceri de salarii, cu cresteri de TVA, iar o agentie de rating nu-si poate permite sa se joace cu calificativul unei tari care si-a facut treaba”, a mentionat el.

„Noi nu am fost din categoria tarilor care si-au prelungit criza pâna în zilele noastre, din 2008, tot vedem ca si Grecia, si Portugalia, si Spania, si Irlanda abia au ajuns, unele din ele, pe la jumatate si cer reesalonari si regândiri de program. România a avut curajul sa îsi ia masurile obligatorii pentru ca imediat sa-si poata relua cresterea. De aceea acest, Standard&Poor’s mi se pare extrem de incorect fata de România, nedându-i calificativul de tara sigura pentru investitii”, a mai spus Traian Basescu. Valentina Postelnicu, Marian Buga, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie