Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti, din scandal in scandal

 

Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti pare a fi decisa sa-si execute propria profesie. Ultimul scandal este legat de executorii judecatoresti din institutii de credit care au optat sa îsi exercite profesia în forma liberala, adica executor judecatoresc în orice domeniu. Acestia nu sunt lasati sa sustina examenul de definitivat înainte de a termina stagiatura, chiar daca legea le permite acest lucru. Iar daca ajung sa dea totusi examenul, nu trece oricine.

Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti, UNEJPentru a trece de la functia de executor judecatoresc al unei institutii de credit la cea de executor sunt câtiva pasi de facut. Se face o cerere catre Ministerul Justitiei. Acesta întocmeste un referat dupa care se trimite propunerea motivata Consiliului Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti. Odata acceptate documentele, solicitantul devine stagiar. Iar la sfârsitul unei perioade de doi ani va sustine un examen de definitivat.

Însa nu tuturor li se permite acest lucru. Motivul invocat de Uniunea Executorilor a tinut de modul de calcul al perioadei de stagiatura. Chiar daca legea suna altfel. Nu s-a rezolvat nimic pâna când nu a fost trimisa o petitie la Guvern.

Lasati abia anul trecut sa dea examenul, executorii judecatoresti stagiari s-au lovit de alta problema. Fraudarea acestuia. Din cele 27 de persoane care au sustinut examenul, doar 7 au fost admise. Desi nu pare ceva iesit din comun, printre cei respinsi se numara persoane care nu au picat la nicio materie, ba mai mult au obtinut si note mai mari decât cei care au fost admisi.

Din tabelul centralizator cu notele de la examene se observa cum una dintre persoane este ADMISA cu nota 7,64 iar alta, pozitionata chiar deasupra celeilalte, este respinsa cu nota 8,19. Amândoua au obtinut nota de trecere. Acelasi lucru a patit si ultima persoana din tabel care a picat cu nota 8 si 10 Iar exemplele pot continua.

În plus, nici grila de punctaj nu era tocmai corecta.

Claudiu Mardale, executor judecatoresc stagiar, spune: „aspectele pe care comisia considera de cuviinta sa le noteze nu aveau legatura cu subiectul respectiv si ca sa poti sa acoperi si aceste aspecte trebuia sa scrii intreaga lege. Noi am facut contestatii. Bineinteles contestatiile ne-au fost respinse. ”

În consecinta, o parte dintre stagiari au facut sesizari atât la Directia Nationala Anticoruptie cât si la Guvern. Nici un raspuns.

„UNEJ-ul tinde sa devina o casta. In anul 2010 s-a votat in cadrul UNEJ o hotarare prin care persoanele care doreau sa acceada in profesie prin examen si nu aveau o ruda in cadrul UNEJ trebuiau sa achite o taxa de examinare de 5.000 de euro” completeaza Claudiu Mardale.

Un alt scandal care a implicat breasla executorilor a vizat chestiunea retrocedarilor, în special la Timisoara. Executorii au fost acuzati de actiuni ilegale, bazate pe acte ne-executorii. Surse oficiale afirma ca reteaua beneficiaza de sustinere serioasa, chiar din partea socrului premierului Victor Ponta, Ilie Sârbu. Printre acuzati a fost si seful camerei locale, Cristian Jurchescu dar si seful cel mare, Marius Crafcenco, acuzat si el ca nu a demarat controale la camera din Timisoara.

Contactati de Realitatea TV, reprezentantii uniunii executorilor nu au dorit sa îsi exprime punctul de vedere. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie