Protectia penala a avocatilor. Propuneri
I) Textele alineatelor (7) si (9) din continutul art. 39 din Legea profesiei de avocat sunt într-o vadita contradictie. În acest sens alin. (7) al art. 39 prevede ca avocatul nu raspunde penal pentru actiunile facute oral sau în scris, în forma adecvata, cu respectarea solemnitatii sedintei de judecata, fara a aduce atingere autoritatii, demnitatii si onoarei completului de judecata, procurorului, celorlalti avocati si partilor ori reprezentantilor acestora în fata instantelor de judecata, a organelor de urmarire penala sau a altor organe administrative de jurisdictie si nu numai daca aceste sustineri sunt în legatura cu apararea în acea cauza si sunt necesare stabilirii adevarului.
Alineatul (9) al aceluia si art. 39, referindu-se la alin. (7) din aceea si prevedere legala, sustine ca raspunderea disciplinara constatata în baza prevederilor de mai sus nu exclude raspunderea juridica penala sau civila, dupa caz. Practic, prin aplicarea acestui text de lege se ajunge la înlaturarea cuprinsului alin. (7) din art. 39 din Legea profesiei de avocat.
Propun abrogarea alin. (9) din cadrul art. 39 si reformularea dispozitiilor alin. (7), în sensul urmator:
“Avocatul nu raspunde penal pentru sustinerile facute oral sau în scris, fara a aduce atingere autoritatii, demnitatii si onoarei completului de judecata, procurorului, celorlalti avocati si parti ori reprezentantilor acestora, cu privire la prestatiile avocatiale efectuate în fata instantelor de judecata, a organelor de urmarire penala sau a altor organe administrative de jurisdictie, într-o cauza, indiferent de natura ei”.
II) Propun, de asemenea, în spiritul ocrotirii penale a avocatilor, urmatoarele texte:
“Întrebuintarea de cuvinte ori gesturi jignitoare de catre o persoana, indiferent de calitatea ei, care participa sau asista la o procedura judiciara, fata de avocat, se pedepseste cu închisoare de la o luna la trei luni sau cu amenda.”
Se observa, în ultima perioada, ca manifestarile ireverentioase la adresa avocatilor care participa la o procedura judiciara s-au înmultit, sens în care am formulat aceasta propunere. Consider ca este inadmisibil ca imaginea profesiei de avocat sa fie lezata de unii participanti la actul de justitie prin cuvinte sau gesturi jignitoare.
III) Apreciez ca dispozitiile alin. (2), alin. (3), alin. (4) si alin. (5) din art. 39 din Legea profesiei de avocat, trebuie abrogate în conditiile în care amenintarea savârsita împotriva avocatului reprezinta o infractiune la fel de grava precum lovirea sau alte violente. Odata cu modificarea codului penal se impune o noua abordare a acestor texte de lege. Aceasta abordare trebuie sa îsi gaseasca corespondent în dispozitiile alin. (4) ale art. 279 din Noul Cod Penal, referitoare la ultrajul judiciar.
Citeste mai departe pe juridice.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!