Ministrul Robert Cazanciuc: Justitia are datoria de a sprijini economia
Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat vineri ca justitia are datoria de a sprijini economia si ca fara o economie sustinuta este foarte dificil sa se asigure resursele necesare pentru sanatate, educatie si chiar pentru sistemul judiciar.
„Justitia are o datorie fata de economie. Are datoria de a sprijini economia prin instante specializate, prin termene rezonabile, prin solutii predictibile, asa cum si Guvernul are datoria de a elabora si mentine cadrul normativ coerent si predictibil. Fara o economie sustinuta în acest fel este foarte dificil sa avem resurse pentru sanatate, educatie si, de ce nu, si pentru justitie. Noile coduri civile au fost elaborate în mare parte datorita semnalelor venite din viata reala ca e nevoie de altceva. Cred ca la un an de la intrarea în vigoare a ultimului dintre ele, cea mai mare parte dintre dumneavoastra constatati ca a fost o decizie buna pâna la urma cu toata greutatea data în acesti ani de a avea si în materie penala si în materie civila o reforma aproape de la A la Z „, a afirmat Cazanciuc în deschiderea conferintei „Dreptul Afacerilor 2014 — Impactul noilor coduri asupra dreptului afacerilor, editia a X-a”, eveniment organizat vineri si sâmbata de Societatea de Avocatura „Piperea si Asociatii”, Asociatia „Henri Capitant” si Universitatea Bucuresti.
El a precizat ca recent s-a facut la Ministerul Justitiei o evaluare în cadrul instantelor pentru a se stabili daca sunt lucruri de schimbat la un an de la intrarea în vigoare a procedurii civile si ca exista este deja în Parlament un proiect de act normativ care încearca sa înlature „forme fara fond”, dând ca exemplu încuviintarea executarii silite.
„Am cautat nu neaparat sa alocam tot timpul resurse în sistem, ci sa vedem daca resursele din sistem nu sunt întotdeauna bine gestionate datorita unor incidente normative. Am ajuns la una dintre concluzii ca trebuie sa eliminam anumite proceduri pe care le-am considerat cu toti ca nu aduc neaparat un beneficiu si sper ca în scurt timp în Parlament sa treaca acest proiect în asa fel încât sa putem degreva instantele de o activitate care nu ajuta la nimic aproape si tinea ocupati judecatorii cu chestiuni de forma fara a avea ragazul de a se apleca asupra chestiunilor de viata care ne dau de cele mai multe ori batai de cap”, a sustinut Cazanciuc.
Referitor la viitorul Tribunal Comercial din Bucuresti, ministrul Justitiei a explicat ca în prezent are loc procedura de achizitie a unui sediu si ca spera ca de la 1 septembrie sa poata fi functional si sa vina cu proceduri care sa permita o solutionare în cât mai scurt timp a unei cauze.(AS — autor: Madalina Cochinescu, editor: Antonia Nita), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!