Facturile in avans ar putea fi considerate de ANAF drept imprumuturi. Probleme intampinate la deducerea TVA
Agentia Nationala de Administrare Fiscala poate stabili ca facturile emise pentru marfa vanduta in avans reprezinta acordarea de imprumuturi, ne-au precizat reprezentantii Viboal FindEx. In acest sens, ANAF dispune de baza legala conform careia poate reincadra fiscal o operatiune. Daca se intampla acest lucru, atunci destinatarii facturilor ar putea sa intampine anumite probleme la deducerea TVA.
In baza Deciziei nr. 192/2008 a Directiei Generale a Finantelor Publice Covasna, agentii fiscali au stabilit ca facturile pentru marfa vanduta in avans reprezinta de fapt acordare de imprumuturi, asa incat nu au acceptat ca destinatarul marfii respective sa isi deduca taxa pe valoarea adaugata, sustin reprezentantii Viboal FindEx.
Desi decizia este din 2008, aceasta are aplicabilitate si in prezent. Bogdan Costea, expert contabil si consultant fiscal in cadrul Viboal FindEx, a declarat pentru AvocatNet.ro ca, teoretic, aceasta decizie se poate aplica si in prezent.
„In contextul in care o operatiune similara s-ar derula intre doua entitati afiliate, atunci conform reglementarilor privind preturile de transfer, inspectorii ANAF dispun de baza legala conform careia pot reincadra fiscal o operatiune, astfel incat tratamentul acesteia sa reflecte continutul economic al operatiunii si nu forma juridica in care a fost incheiata. De exemplu, daca se constata ca in esenta operatiunea constituie o finantare, chiar daca ea din punct de vedere juridic s-a construit ca si plata in avans a unor bunuri sau servicii, la nivel fiscal se poate reconsidera tratamentul acesteia”, a explicat expertul contabil.
Acesta ne-a mai spus ca a intalnit in practica situatii similare, in care facturile de avans au facut obiectul unor dispute cu inspectorii ANAF.
Teoretic, a continuat sursa citata, pentru avansurile facturate contribuabilul are dreptul de a deduce TVA, insa in practica in masura in care avansurile facturate nu sunt documentate suficient de bine sau exista incertitudini cu privire la operatiunile pentru care se factureaza avansurile respective sau avansurile respective sunt doar facturate si neplatite sau facturile de avans nu mai ajung a fi regularizate, ci sunt pur si simplu stornate/anulate, exista riscul ca inspectorul fiscal sa puna in discutie deductibilitatea TVA.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!