Directiva UE privind utilizarea sistemelor de iluminat nepoluante ar putea fi aplicata de Romania din 2017

 

Guvernul va decide ca Directiva UE privind utilizarea doar a sistemelor de iluminat nepoluante sa fie aplicata de România din 2017 si nu din 2022, data pâna la care a fost amânata initial, la solicitarea înaintata, joi, premierului Victor Ponta de catre conducerea Electromagnetica Bucuresti (ELMA).

bec economicSolicitarea i-a fost înaintata premierului în timpul vizitei la sediul companiei ale carei principale activitati sunt furnizarea de energie electrica si productia de energie în cele zece microhidrocentrale pe care le detine, precum si productia de corpuri de iluminat si de echipamente de distributie si masurare a energiei.

Astfel, directorii companiei i-au cerut premierului sa dispuna ca Ministerul Mediului sa revina asupra deciziei de prelungire cu înca cinci ani a permisiunii de comercializare pe piata a altor elemente de iluminat (cu mercur, ioduri metalice) decât cele cu LED sau termice (halogen) , astfel încât Directiva UE privind eliminarea corpurilor de iluminat cu caracter poluant, cum ar fi becurile cu halogenuri metalice, si folosirea numai a sistemului LED, nepoluant si economicos, sa fie aplicata din 2017.

Ei au aratat ca în România nu sunt producatori de becuri poluante, ci doar de LED, dar ca, cu toate acestea, intrarea în vigoare a Directivei a fost amânata.

Premierul a promis ca va lua în calcul solicitarea acestora.

„Probabil ca nu doar noi avem o perioada prelungita, dar daca avem în România producatori( de becuri LED-n.r.), de ce sa nu o facem? Probabil ca avem importatori (…) Revenim la 2017 si vedem cine se supara. Asa ne dam seama”, a spus Ponta.

Alexandru Moise, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie