Cum poti scapa de contractul cu un operator telecom

 

Taxa de despagubire sau plata abonamentului în avans sunt reversul medaliei atunci când va achizitionati servicii telecom sau un telefon la pret redus.

9221001-contract-termination-by-male-handsEste lesne de înteles de ce exista aceste taxe pentru terminalele achizitionate de la un operator prin subventii la dispozitive, dar când îti achizitionezi doar servicii de comunicatii mobile, aceste taxe nu ar avea ce sa caute în contracte sau valoarea lor nu ar trebui sa fie la nivelul actual.

“Un client care nu primeste vreun beneficiu real de la o companie de telefonie mobila ar trebui sa poata schimba operatorul fara a plati daune. Chiar daca operatorii prevad adesea în contractele lor asa-numite „clauze penale” prin care abonatii ar fi obligati sa plateasca despagubiri în caz de reziliere anticipata, astfel de clauze ar putea fi invocate în practica doar daca operatorul poate invoca existenta efectiva a unei afectari”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Valentin Mircea, expert în concurenta si telecom, Senior Partner la Casa de avocatura „Mircea si Asociatii”.

Potrivit avocatului, care este si fost vice-presedinte al Consiliului Concurentei, nu este vorba neaparat de clauze abuzive, dar este un principiu ca o clauza care se refera la despagubiri trebuie sa asigure plata acestora, nu sa constituie o îmbogatire fara justa cauza a respectivului operator. Operatorii se bazeaza probabil pe faptul ca multi abonati nu cunosc aceste aspecte si se supun prevederilor, asa cum sunt ele.

“Chiar daca motivatia comerciala a operatorilor de a îsi „lega” utilizatorii în contracte pe termene cât mai lungi este de înteles, acest tip de contracte va disparea într-un orizont de timp mediu. Exista jurisdictii, cum este Franta, în care operatorii sunt obligati sa evidentieze si sa factureze distinct contravaloarea terminalelor telefonice furnizate abonatilor”, a declarat Valentin Mircea.

Acesta este de parere ca nu ar trebui ca prin legislatie sa fie impusa durata contractelor dintre operatori si abonati, dar ar trebui ca duratele minime sa fie posibile doar pentru beneficii care exista cu adevarat pentru utilizatori, nu pentru artificii de marketing, asa cum se întâmpla adesea în prezent. Acesta este modelul care se aplica si în alte industrii – de exemplu la hotel pot plati mai putin daca stau mai mult, platesc în avans sau cumpar si alte servicii.

În cazul Vodafone România taxa de despagubire a unui contract de servicii este minim 150 de euro.

„Daca clientul solicita rezilierea înainte de expirarea perioadei minime contractuale, se percepe o despagubire. Aceasta se calculeaza pornind de la o suma fixa, tinând cont de durata minima contractuala si de numarul de luni ramase pâna la sfârsitul perioadei contractuale. Suma de la care porneste calculul despagurii depinde de tipul serviciului achizitionat de client si de modelul de telefon. Pentru clientii care reziliaza înainte de terminarea contractului abonamente care nu au inclus si un telefon, suma este fixa”, au declarat oficialii Vodafone.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie