9 Mai – Ziua Europei

 

ZIUA EUROPEI este de fapt o tripla sarbatoare pentru poporul român: proclamarea independentei de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coalitiei Natiunilor Unite in cel de- Al Doilea Razboi Mondial la 9 mai 1945 si Ziua Europei.

ziua europei9 MAI – O SINGURA ZI – TREI SARBATORI. Ziua de 9 MAI are in constiinta poporului român o tripla semnificatie: proclamarea independentei de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coalitiei Natiunilor Unite in cel de- Al Doilea Razboi Mondial la 9 mai 1945 si Ziua Europei.

Proclamarea independentei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan, ci o incununare a stradaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranitatii otomane.

In acea zi memorabila, Mihail Kogalniceanu declara in Parlamentul tarii: ‘Suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare’. Independenta astfel proclamata trebuia consfintita si aparata pe câmpul de lupta spre a putea fi impusa fortelor militare turcesti si recunoscuta apoi de puterile europene.

Al doilea eveniment se refera la ziua de 9 mai 1945, zi in care Aliatii din cel de-al doilea razboi mondial au obtinut victoria impotriva Germaniei naziste, punând astfel capat celei mai pustiitoare conflagratii din istoria continentului european.

Cel de al treilea eveniment este ZIUA EUROPEI – ‘Pacea mondiala nu poate fi asigurata fara a face eforturi creatoare proportionale cu pericolele care o ameninta. Contributia pe care o poate aduce civilizatiei o Europa organizata si activa este indispensabila pentru mentinerea unor relatii pasnice… Nu am reusit sa realizam o Europa unita si ne-am confruntat cu razboaie’.

Fragment din textul propunerii prezentate de ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman, care a stat la baza crearii Uniunii Europene de astazi.

ZIUA EUROPEI, istoric

În fiecare an, la 9 mai, se serbeaza Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaratie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economica între Franta si Germania, pentru eliminarea rivalitatilor seculare dintre cele doua state.

Decizia a fost luata de Consiliul European de la Milano, în 1985.

Citeste mai departe pe realitatea.net

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie