Mediator C-tin Asofronie despre eliminarea obligativitatii informarii prealabile despre mediere: Este o pierdere pentru justitiabili si justitie, nu numai pentru mediere
Prima mea reactie la decizia CCR* de miercuri nu poate fi decât o mare dezamagire asupra acestei lovituri date unei proceduri care trebuia sa degreveze instantele de dosare, sa reduca cheltuielile judiciare, sa deterine cresterea calitatii actului de justitie, în conditiile în care se înregistreaza în ultimii ani peste 3 milioane de dosare anual la instante. Înseamna ca nu se doresc aceste lucruri si este multa demagogie în sustinerea medierii ca alternativa la justitia clasica în anumite cazuri mai putin complicate si o contrazicere a recomandarilor Uniunii Europene, mai ales dupa publicarea concluziilor sondajului de anul trecut privind implementarea medierii în statele uniunii. Un pas eronat care aduce justitia, nu numai medierea, la anul 2012, pierzându-se 2 ani degeaba.
De la aparitia legii 115/2012 am salutat demersul cu aceasta informare si IL CONSIDER SI AZI UTIL, IN SPIRITUL INFORMARII CETATEANULUI CA SA IA IN CUNOSTINTA DE CAUZA O DECIZIE, DACA APELEAZA LA MEDIERE SAU INSTANTA PENTRU REZOLVAREA LITIGIULUI. Am comentat atunci ca este o obligatie fara o masura in cazul nerespectarii, asa cum si de la 1 august 2013 incoace am comentat ca si fata de parat trebuie luata o masura daca nu se prezinta. In acest sens am propus la sedinta comisiei consultative la Brasov, la propunerea unui coleg, modificarea art. 2 in sensul ca si paratul sa fie obligat sa vina la informare sub o sanctiune. Am mai propus si trecerea celorlalti care ar fi facut informarea din alin. 1^3 al art.2 doar la art. 6 din legea medierii, in rest informarea si medierea sa ramana a mediatorului. Ceilalti, in special avocatii, doar au facut rau medierii, vanzand PV si CI, demoland scopul bun urmarit cu aceasta informare.
Niciodata nu am contestat aceasta informare si spre deosebire de acei ”contestatari” care acum fac editoriale si se felicita ca este eliminata, mie imi pare rau. Asa cum am spus-o si despre disparitia informarii in materie penala, la art. 60^1 lit.g). Mai ales acolo, unde se stie si se apeleaza foarte putin la mediere, era foarte necesara cativa ani, pana se ajungea la nivelul de apelare la mediere din civil.
Citeste articolul integral pe mediereagalati.wordpress.com
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!