Decizie CCR: Termenele de solutionare din Legea 165/2013 nu se aplica si cauzelor de restituire a imobilelor preluate abuziv aflate in curs de judecata la instante

 

Curtea Constitutionala a României (CCR) a decis miercuri ca termenele de solutionare de catre autoritatile administrative prevazute la art. 34 din Legea 165/2013 nu se aplica si cauzelor în materia restituirii imobilelor preluate abuziv aflate pe rolul instantelor.

ciocan curtea constitutionalaCCR a admis miercuri o sesizare si a constatat ca art. 4 din Legea 165 /2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România este constitutional în masura în care termenele prevazute la art. 34 din acelasi act normativ nu se aplica si cauzelor aflate în curs de judecata la instante.

Judecatorii Curtii au considerat ca pentru cei care deja s-au adresat justitiei, instanta le va solutiona cauza si ca nu va fi trimisa la una dintre autoritatile prevazute de legea criticata. Potrivit acestora, daca textul ar fi ramas în forma actuala exista posibilitatea ca toate cauzele aflate în curs de solutionare sa fie trimise catre autoritati pentru a le rezolva. Astfel, cauzele ar fi fost scoase de pe rolul instantelor prin declararea lor ca inadmisibile sau premature pentru a fi trimise catre autoritati. În urma deciziei CCR de miercuri, instanta va rezolva pâna la final procesul, respectiv va stabili dreptul si cuatumul, si va trimite catre autoritate cauza doar pentru a emite titlul.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie.

Articolul 4 prevede ca „Dispozitiile prezentei legi se aplica cererilor formulate si depuse, în termen legal, la entitatile învestite de lege, nesolutionate pâna la data intrarii în vigoare a prezentei legi, cauzelor în materia restituirii imobilelor preluate abuziv, aflate pe rolul instantelor, precum si cauzelor aflate pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului suspendate în temeiul Hotarârii-pilot din 12 octombrie 2010, pronuntata în Cauza Maria Atanasiu si altii împotriva României, la data intrarii în vigoare a prezentei”.

Articolul 34 din aceeasi lege stabileste ca „(1) Dosarele înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor vor fi solutionate în termen de 60 de luni de la data intrarii în vigoare a prezentei legi, cu exceptia dosarelor de fond funciar, care vor fi solutionate în termen de 36 de luni.(2) Dosarele care vor fi transmise Secretariatului Comisiei Nationale ulterior datei intrarii în vigoare a prezentei legi vor fi solutionate în termen de 60 de luni de la data înregistrarii lor, cu exceptia dosarelor de fond funciar, care vor fi solutionate în termen de 36 de luni.(3) Numarul dosarelor prevazute la alin. (1) si data înregistrarii dosarelor prevazute la alin. (2) se publica pe pagina de internet a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor si se comunica, la cerere, persoanelor îndreptatite”.(AS — autor: Madalina Cochinescu, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie