Ascultarea empatica in mediere
Ascultarea empatica (numita si ascultare activa sau ascultare reflexiva) este un mod de a asculta si de a raspunde unei alte persoane, care îmbunatateste întelegerea si încrederea reciproca. Aceasta este o abilitate esentiala pentru mediatori si parti deopotriva, deoarece permite ascultatorului sa primeasca si sa interpreteze cu precizie mesajul vorbitorului si sa ofere apoi un raspuns adecvat. Raspunsul este o parte integranta a procesului de ascultare si poate fi critic pentru succesul unei negocieri sau medieri. Printre beneficiile sale, ascultarea empatica construieste încredere si respect, permite partilor sa se elibereze de emotii, reduce tensiunile, încurajeaza schimbul de informatii si creeaza un mediu sigur, care sa conduca la rezolvarea problemelor de colaborare.
William Simkin, una dintre primii practicieni care a scris mai apofundat despre procesul de mediere, a remarcat în 1971 ca „întelegerea are o utilitate limitata, cu exceptia cazului în care mediatorul poate transmite într-un fel partilor faptul ca întelege esenta problemei. La acel punct si numai atunci, mediatorul poate sa se asteapte sa i se acorde încredere si respect.”
Simkin a scris despre necesitatea de a întelege si de a proiecta o întelegere a faptelor. Întelegerea „nu se limiteaza la fapte goale. Destul de frecvent fondul puternic emotional al unei probleme si personalitatile implicate ar putea fi mai importante decât faptele.”
Empatia este abilitatea de a te proiecta în personalitatea unei alte persoane, în scopul de a întelege mai bine emotiile sau sentimentele acelei persoane. Prin ascultarea empatica, ascultatorul transmite vorbitorului un mesaj de tipul „am înteles problema ta si cum te simti în legatura cu ea, sunt interesat de ceea ce spui si nu te judec.” Ascultatorul transmite inconfundabil acest mesaj prin cuvinte si comportamente non-verbale, inclusiv limbajul corpului. În acest sens, ascultatorul încurajeaza vorbitorul sa se exprime liber, fara întreruperi, critici sau sfaturi. Nu este nici recomandabil, nici necesar pentru un mediator sa fie de acord cu vorbitorul, chiar si atunci când acesta îi cere cumva sa faca acest lucru. Este de obicei suficient sa i se transmita vorbitorului, „Te-am înteles si sunt interesat în a fi un mijloc care sa te ajute sa rezolvi aceasta problema.”
Ascultarea empatica este o abilitate de baza, care va consolida eficacitatea interpersonala a persoanelor în multe aspecte ale vietii lor profesionale si personale. Partile unei negocieri neasistate, care nu implica serviciile unui mediator, pot functiona de multe ori ca propriul lor mediator, sporindu-si eficienta în negociere, prin utilizarea empatiei. Prin utilizarea acestor tehnici de ascultare, acesti „negociatori mediatori” pot controla negocierea prin:
· disponibilitate pentru a lasa cealalta parte sa domine discutia
· atentie la ceea ce se spune
· grija de a nu întrerupe
· utilizare de întrebari deschise
· sensibilitate la emotiile exprimate
· capacitate de a reflecta catre cealalta parte substanta si sentimentele exprimate.
Citeste articolul integral pe mediatoririnacomeaga.blogspot.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!