Zeno Sustac, vicepresedintele CdM: Romania, in dezacord cu politicile europene in domeniul medierii
„Admiterea exceptiei de neconstitutionalitate prevede revenirea legislatiei la un moment anterior, inlaturand o masura binevenita de informare a justitiabililor cu privire la avantajele pe care le pot avea daca isi solutioneaza disputele prin mediere.
Desi am atins un maxim istoric de 3,3 milioane de procese aflate pe rolul instantelor, se pare ca reducerea numarului acestora nu constituie o prioritate.
Desi pe piata conflictelor(calea litigioasa) se invart anual sume in jurul cifrei de 1 miliard de euro, care impovareaza bugetul de stat si afecteaza bugetele contribuabilior, nu se cauta cai benefice pentru cei interesati sa-si solutioneze disputele intr-un termen cat mai scurt, cu costuri cat mai mici, in conditii de confidentialitate si mentinere a relatiilor.
Aceasta decizie a CCR va duce la ramanerea medierii, pentru o perioada de timp, fara o sustinere pe partea de promovare din partea institutiilor statului, disparand instrumentul legislativ menit sa impulsioneze apelarea la mediere, instrument mentionat si la Bruxelles ca un exemplu demn de urmat in domeniul medierii in Europa.
Cu toate acestea statul roman la sfarsitul anului viitor va trebui sa faca dovada implementarii unor instrumente de natura a stimula recurgerea la mediere in acord cu directivele europene.
Din acest moment singura varianta de luat in calcul nu poate fi decat introducerea modelului norvegian de obligativitate a apelarii la procedura medierii in anumite tipuri de dispute, obligativitate fara de care sa nu existe posibilitatea apelarii la instanta de judecata.
Exista si o parte benefica pentru mediatori in admiterea exceptiei de neconstitutionalitate si anume faptul ca nespecialisti ai domeniului medierii (avocati, consilieri juridici, notari, etc) nu vor mai avea tangenta cu activitatea de mediere ca si vectori de „promovare” a medierii, nemaiavand interesul de a informa partile” a declarat Zeno Sustac, vicepresedintele CdM pentru Medierenet.ro
1 comentariu
Doua remarci: prima: s-ar putea ca bugetul de aproape un miliard de euro „invartiti” in jurul justitiei sa fie compensat de incasarile de la cei ce se prezinta in fata instatei. Si a doua: nu cred ca e fair sa spuneti despre avocati, consilieri juridici, notari, etc, ca ar fi nespecialisti, mai toti urmand cursuri organizate sub girul CdM.