Presa nu va mai avea acces la dosarele de coruptie

 

Consiliul Superior al Magistraturii a votat în sedinta de marti 6 mai, ghidul de comunicare dintre presa si magistrati, care trebuie corelat cu Noul Cod Penal si Noul Cod de Procedura Penala. Dupa mai multe serii de dezbateri, CSM a publicat o forma a ghidului, care restrictioneaza accesul presei la dosarele de coruptie.Potrivit deciziei CSM presa nu va mai aivea acces la rechizitoriile dosarelor de coruptie, ci doar la extrase din care se vor elimina mare parte din date.

libertatea-preseiConsiliul Superior al Magistraturii a publicat luni, 5 mai, o noua forma a ghidului de comunicare dintre sistemul judiciar si presa, care a fost modificat pentru a fi corelat cu Noul Cod Penal si Noul Cod de Procedura Penala. Conducerea Consiliului a avut cel putin patru întâlniri cu presa si ONG-urile, la fiecare dintre ele presa si societatea civila solicitând CSM sa modifice ghidul în asa fel încât presa sa aiba acces la dosarele penale. Cu toate acestea, comisia care a elaborat ghidul a propus plenului CSM o varianta care limiteaza accesul presei la informatii din dosare precum cele de coruptie.

În sedinta de marti, plenul CSM a luat în dezbatere ghidul si a votat. Nu a fost publicat înca rezultatul votului din plen. Însa este clar faptul ca aproape nici una din propunerile presei nu a fost inclusa în modificarea ghidului. Modificarea ghidului a fost votata de 15 membri ai CSM, trei reprezentanti ai consilului fiind împotriva.

Mircea Aron, membru CSM si judecator al Consiliului, a declarat ca, daca se va permite presei sa aiba acces la copii dupa rechizitorii, atunci „se doreste senzationalul”.

Unul dintre articolele esentiale din ghidul de comunicare dintre magistrati si presa este articolul 27 indice 1. Acest articol trebuia sa reglementeze modul în care jurnalistii pot primi documente precum referatele cu propunerile de arestare preventiva sau rechizitoriile din dosarele penale. Forma propusa de CSM este urmatoarea:

Articolul 27 – (1) La cerere, reprezentantilor mass-media le pot fi eliberate extrase ale rechizitoriului, ale acordurilor de recunoastere a vinovatiei sau ale actelor prin care au fost luate urmatoarele masuri procesuale: începerea urmaririi penale, continuarea urmaririi penale fata de suspect, punerea în miscare a actiunii penale, luarea masurilor preventive care intra în competenta procurorului, luarea masurii retinerii si sesizarea instantei competente în vederea luarii masurii arestului la domiciliu sau a arestarii preventive; extrasul va cuprinde situatia de fapt, dupa asigurarea protectiei datelor cu caracter personal, eliminarea pasajelor din care rezulta informatii prin a caror divulgare se încalca dreptul la respectarea vietii private, precum si a celor referitoare la probe si analiza acestora. Cererea se aproba de catre purtatorul de cuvânt al parchetului, cu consultarea procurorului de caz, sau în lipsa acestuia, a conducatorului parchetului.

În forma votata de plenul CSM, articolul limiteaza accesul la informatiile din dosarele penale. Mai precis, articolul contine urmatoarea sintagma: „eliminarea pasajelor ….referitoare la probe si analiza acestora”. Concret, formulare înseamna ca documente precum referatele sau rechizitoriile sunt golite de continut, pentru a nu mai fi prezentate de presa. În mare parte, aceste documente fac referire la probe si reprezinta o analiza a probelor pe care le detine parchetul, astfel ca birourile de presa ale parchetelor sau instantelor vor fi nevoite sa ofere documente din care vor elimina majoritatea informatiilor.

În plus, CSM a propus ca presei sa îi fie furnizate extrase din rechizitorii sau referatele de urmarire penale. Din nou, reprezentantii presei care au participat la consultarile de la CSM au solicitat ca magistratii sa transmita copiile documentelor mentionate.

În majoritatea articolelor modificate, comisia CSM a mentionat ca presei trebuie sa îi fie eliberate doar extrase din rechizitorii.Biro Attila, gandul.info

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie