Decizie CCR: Principiul legii penale mai favorabile va fi aplicat prin metoda globala

 

Presedintele Curtii Constitutionale a anuntat marti ca CCR a decis ca principiul legii penale mai favorabile va fi aplicat prin metoda globala. Asta înseamna ca într-o sentinta judecatorii vor utiliza fie vechiul Cod Penal fie noul Cod Penal fara a avea Curtea constitutionalaposibilitatea de a amesteca prevederi din cele doua legi. Decizia CCR este una extrem de importanta având în vedere ca dupa intrarea în vigoare a noului Cod Penal nu era clar cum vor judeca magistratii procesele atunci când trebuie sa aplice legea penala mai favorabila. În esenta existau doua optiuni: ori utilizau în întregime legea veche sau legea noua ori amestecau bucati din cele doua legi astfel încât sa rezulte o lege penala mai favorabila pentru inculpat. Acum CCR a decis ca se va aplica prima varianta adica, aplicarea globala.

„În aplicarea legii penale mai favorabile, nu se pot combina dispozitii din legi succesive. Circula unele pareri, si între judecatori si între teoreticienii dreptului ca se poate alege pedeapsa dintr-o lege, se poate alege pedeapsa complementara din alta lege si asa mai departe. Curtea a stabilit astazi în unanimitate de voturi ca nu se pot combina dispozitii din legi penale succesive. Atunci când se stabileste ca una din legi este mai favorabila, atunci aceea se aplica în toate privintele „, a declarat Augustin Zegrean, presedintele CCR

Decizia curtii vine în urma unei sesizari trimise de catre Curtea Suprema care solicita o decizie în acest sens.

În sistem exista si acum o dezbatere privind doua principii de drept. O parte a magistratilor spun ca legea penala trebuie aplicata integral, adica daca unui inculpat îi este mai favorabil vechiul cod, atunci el va primi pedeapsa pentru fiecare dintre infractiunile comise pe prevederile vechii norme penale. Alte voci din sistem sustin aplicarea pe institutii a legii penale mai favorabile. Asta înseamna ca judecatorul sa ia câte putin din noul cod, dar si din vechiul cod.

Odata cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal a aparut o dezbatere în sistemul judiciar privind doua concepte de aplicare a legii mai favorabile: aplicarea globala versus aplicarea pe institutii.

Aplicarea globala a legii mai favorabile înseamna urmatoarele: în cazul în care exista într-o perioada scurta de timp o schimbare a codului penal pentru fiecare speta se va aplica în totalitate acel cod care îi este mai favorabil inculpatului.

Aplicarea legii penale pe institutii autonome a fost definita de judecatoarea Cristina Rotaru de la Curtea Suprema astfel: „într-o speta data se va face o evaluare privind legea penala mai favorabila pentru fiecare institutie incidenta în parte si se va dispune în consecinta, astfel încât în aceeasi hotarâre judecatoreasca vom putea regasi dispozitii din vechea lege penala si din noua lege penala”. Biro Attila, gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie