Cum se interpreteaza sintagma „pensie de serviciu”? Vezi Decizia ICCJ

 

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 260 din data de 9 aprilie 2014 a fost publicata Decizia Înaltei Curti de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept nr. 1/2014 privind dezlegarea unor chestiuni de drept ce formeaza obiectul Dosarului nr. 2/1/2013/HP.

ICCJÎnalta Curte de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a luat în examinare sesizarea formulata de Curtea de Apel Galati într-un dosar aflat pe rolul acestei instante, privind pronuntarea unei hotarâri prealabile pentru dezlegarea modului de interpretare si aplicare a dispozitiilor art. 20 alin. (2) din anexa nr. VII, capitolul II, sectiunea a 3-a din Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, vizând mentinerea în continutul normei legale a sintagmei “pensie de serviciu”, în conditiile în care actele normative ce reglementeaza sistemul de asigurari sociale, Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri în domeniul pensiilor si Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, adoptate anterior, nu mai reglementeaza aceasta notiune.

Completul de judecata retine ca, prin prezenta sesizare se solicita pronuntarea unei hotarâri prealabile pentru dezlegarea modului de interpretare si aplicare a dispozitiilor art. 20 alin. (2) din anexa nr. VII, capitolul II, sectiunea a 3-a din Legea-cadru nr. 284/2010, în raport cu prevederile art. 10 din Legea nr. 164/2001, art. 40 din Legea nr. 19/2000, (art. 51 din Legea nr. 263/2010), art. 85 din Legea nr. 80/1995 si art. 1 si 2 din Legea nr. 119/2010.

Potrivit dispozitiilor art. 20 alin. (2) din anexa nr. VII, capitolul II, sectiunea a 3-a din Legea-cadru nr. 284/2010 “Personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, trecuti în rezerva sau direct în retragere, respectiv ale caror raporturi de serviciu au încetat, cu drept la pensie de serviciu, înainte de împlinirea limitei de vârsta de pensionare prevazute de lege, mai beneficiaza, pentru fiecare an întreg ramas pâna la limita de vârsta de pensionare sau, în situatia în care pot desfasura activitatea peste aceasta limita, pâna la limitele de vârsta în grad la care pot fi mentinute în activitate categoriile respective de personal, de un ajutor egal cu doua solde ale functiei de baza, respectiv cu doua salarii ale functiei de baza.”

Înalta Curte de Casatie si Justitie a retinut ca a fost legal sesizata, fiind îndeplinite în mod cumulativ conditiile de admisibilitate pentru declansarea procedurii reglementate prin dispozitiile art. 519 din Codul de procedura civila.

Din perspectiva chestiunii de drept ce face obiectul sesizarii, Înalta Curte retine ca textul art. 20 alin. (2) din anexa nr. VII, capitolul II, sectiunea a 3-a din Legea-cadru nr. 284/2010 reglementeaza situatiile de încetare a raporturilor de serviciu, cu drept la pensie de serviciu, înainte de împlinirea limitei de vârsta pentru pensionare.

Dificultatea în interpretarea textului este data de sintagma “cu drept la pensie de serviciu”, desi la momentul intrarii în vigoare a normei notiunea mentionata nu mai era reglementata legislativ.

De asemenea, Curtea retine ca, anterior, art. 11 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat includea în notiunea de “pensie de serviciu”: pensia pentru limita de vârsta, pensia anticipata si pensia anticipata partiala, în aceasta categorie nefiind inclusa si pensia de invaliditate.

Prin urmare, Înalta Curte admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Galati privind pronuntarea unei hotarâri prealabile pentru dezlegarea modului de interpretare si aplicare a dispozitiilor art. 20 alin. (2) din anexa nr. VII, capitolul II, sectiunea a 3-a din Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, raportat la dispozitiile art. 10 din Legea nr. 164/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 51 din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, si art. 1 si 2 din Legea nr. 119/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, si stabileste ca sintagma “pensie de serviciu” din continutul normei legale mentionate include doar categoriile de pensie pentru limita de vârsta, pensie anticipata si pensie anticipata partiala, prevazute de art. 51 lit. a)-c) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie