Sesizarea privind dreptul presedintelui de a participa la campania electorala va fi judecata pe 21 mai de CCR

 

Guvernul a transmis marti Curtii Constitutionale sesizarea privind dreptul presedintelui de a participa la campania electorala, informeaza Biroul de presa al Executivului. CCR va judeca pe 21 mai sesizarea Guvernului.

curtea constitutionala1Cererea adresata CCR, întemeiata pe dispozitiile art. 34 — 36 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, are la baza trei solicitari.

„Sa analizeze posibilitatea existentei unui conflict juridic de natura constitutionala între Guvernul României si Presedintele României. Sa stabileasca daca acest conflict este cauzat de implicarea explicita a Presedintelui României în campania electorala, prin sustinerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2014, respectiv la alegerile partiale pentru Parlamentul României — Camera Deputatilor si Senat, din anul 2014, ceea ce încalca dispozitiile art. 80 ‘Rolul Presedintelui’ din Constitutia României, republicata. Sa pronunte o decizie prin care sa stabileasca în mod clar daca presedintele României, în conformitate cu prevederile constitutionale, poate face campanie electorala în favoarea unei formatiuni politice”, potrivit sesizarii catre CCRm semnata de premierul Victor Ponta.

Guvernul argumenteaza ca presedintele Traian Basescu, „în repetate rânduri, cu ocazia unor evenimente publice, si-a manifestat sustinerea pentru un anumit partid politic, atitudinea sefului statului concretizându-se atât prin nominalizarea directa a partidului politic pe care îl va vota, cât si prin popularizarea activa a însemnelor electorale ale acestei formatiuni politice, respectiv Partidul Miscarea Populara (PMP)”.

În document este citat contul de Facebook al deputatului Elena Udrea, cont pe care au fost postate, în data de 2 mai 2014, imagini din care reiese ca „presedintele României a participat la o discutie într-un local din statiunea Neptun cu conducerea Partidului Miscarea Populara, dupa care s-a fotografiat cu aceste persoane, pe malul marii, purtând un tricou alb cu initialele PMP, sub sigla acestui partid, un mar si mesajul ‘Vote for PMP’ „.

Totodata, în textul adresat CCR este prezentata si o declaratie a lui Traian Basescu pe care a facut-o în calitate de sef al statului duminica, 4 mai, în cadrul unei conferinte de presa sustinute la Palatul Cotroceni.

„Întrebat de jurnalistii prezenti la conferinta de presa daca nu considera ca gestul sau apare ca fiind unul de partizanat politic si care încalca prevederile Constitutiei referitoare la rolul Presedintelui României, Traian Basescu a raspuns: ‘Voi vota Partidul Miscarea Populara. M-ati întrebat. Daca nu m-asi fi întrebat, nu v-as fi raspuns. Ar fi fost mult mai nepoliticos sa nu va raspund. Deci, eu voi vota Partidul Miscarea Populara'”, se mai precizeaza în sesizarea catre CCR.

Fata de cele de mai sus, autorul sesizarii considera ca, „prin atitudinea sa referitoare la sustinerea deschisa, publica a unui partid politic în perspectiva alegerilor din anul 2014 din România, Presedintele a încalcat dispozitiile art. 80 din Constitutie”, articol referitor la „Rolul Presedintelui”.

Citeste mai departe pe agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie