Romgaz ar putea fi divizat pentru intensificarea concurentei pe piata

 

Liberalizarea pietei de gaze este o provocare, în conditiile în care este greu sa existe o piata concurentiala cu doar doi producatori de gaze, a declarat, marti, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, într-o conferinta pe teme de profil.

romgaz‘Este greu sa ai o piata concurentiala cu doar doi producatori. Din acest motiv am spus ca este o provocare procesul de liberalizare a pietei gazelor’, a spus Chiritoiu.

Productia interna de gaze este asigurata de doi mari producatori, Petrom, din grupul austriac OMV, si Romgaz, companie detinuta de statul român.

Potrivit lui Chiritoiu, Consiliul Concurentei analizeaza cu atentie aceasta piata.

‘Ne uitam la ce optiuni avem. Credem ca este mai bine sa crestem interconectarea, sa avem o piata unica europeana’, a aratat oficialul Concurentei.

Întrebat ce crede despre ideea înaintata de seful E.ON România, Frank Hajdinjak, care a sugerat ‘spargerea’ producatorilor de gaze în mai multe companii, pentru intensificarea concurentei pe piata, presedintele autoritatii de concurenta a raspuns ca un operator privat nu poate fi obligat de stat ‘sa se sparga’.

‘Statul nu poate obliga un operator privat sa se sparga, însa un operator public, teoretic, am putea sa-l spargem’, a spus Chiritoiu.

La finele lunii trecute, Hajdinjak, seful diviziei din România a companiei germane E.ON, si-a exprimat parerea ca liberalizarea pietei industriale a gazelor înainte de termenul prevazut în calendarul de dereglementare este un pas periculos, atât pentru consumatorii industriali, cât si pentru operatorii din sectorul gazelor.

”Acest pas este foarte periculos pentru industrie si pentru toti operatorii din sectorul gazelor, pentru ca scade consumul, scad volumele furnizate, iar noi pierdem consumatorii. Sa fim seriosi, nu avem piata, din moment ce exista doar doi producatori interni. Consiliul Concurentei ar trebui sa se uite la acest sector. O masura ar fi sa spargem producatorii, astfel încât în loc de doi sa fie sase-sapte si sa existe competitie pe piata”, a spus el.

Anterior, în aceeasi conferinta, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrilet, a afirmat ca a propus Guvernului anularea calendarului de liberalizare a pietei gazelor pentru consumatorii non-casnici începând din aceasta vara, desi acesta prevedea finalizarea procesului de liberalizare la 31 decembrie 2014.

Presedintele ANRE a explicat ca masura este necesara întrucât pretul pietei a devenit mai mic decât cel stabilit în calendarul de liberalizare, ca urmare a scaderii preturilor pe pietele internationale si a unor importuri mai mici de gaze.

”Propunem Guvernului ca de la 1 iulie sa finalizam procesul de liberalizare din sectorul industrial si sa beneficieze si acestia (consumatori non-casnici – n.r.) de posibilitatea de a accesa preturi mai mici decât cele prevazute în calendar. Calendarul actual prevedea cresteri de preturi la niveluri mai mari decât sunt preturile acum, ceea ce nu mai este fezabil, asa ca propunem anularea calendarului”, a spus Havrilet.

El a aratat ca 75% din piata gazelor o reprezinta consumatorii industriali, din care 16% înca platesc tarife stabilite de ANRE, iar pentru acestia este necesara eliminarea calendarului de liberalizare.

Restul de 25% din piata reprezinta consumul casnic, pentru care liberalizarea va fi finalizata în 2018. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie