Dosarul operatiilor estetice: Alti cinci medici si o asistenta au fost arestati

 

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis marti arestarea preventiva a înca cinci medici si a unei asistente de la Spitalul Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reconstructiva si Arsuri din Bucuresti, acuzati de coruptie în dosarul operatiilor estetice.

Sala de operatiiCurtea de Apel Bucuresti a admis marti apelul Parchetului Capitalei si a decis arestarea preventiva pentru 30 de zile a altor sase persoane, care initial au fost lasate în libertate de Tribunalul Bucuresti: medicii Ivan Vatamescu, Florica Gusa, Aurelia Isac, Carmen Boiagiu, Florin Parasca si asistenta medicala Carmen Florea.

Decizia este definitiva.

Acestia se adauga altor trei medici, arestati pe 27 aprilie de Tribunalul Bucuresti: managerul spitalului, Vitalie Stan, seful Sectiei de chirurgie plastica, Nicolae Antohi, si Cristina Isac.

Potrivit Parchetului Capitalei, medicii pretindeau ca mita sume cuprinse între 450 si 3.400 de euro, în functie de tipul interventiei, banii fiind împartiti între membrii echipei operatorii, iar Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) deconta o parte din costul interventiilor.

În acest dosar, au fost pus sub acuzare 26 de persoane, printre care se afla 16 medici si o asistenta de la Spitalul de Arsi, precum si noua pacienti.

Modul de operare în acest caz de coruptie era urmatorul: pacientii care doreau efectuarea unor operatii estetice contactau medici angajati ai Spitalului Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reconstructiva si Arsuri, în baza unor anunturi postate pe internet (site-uri ale medicilor, forumuri de socializare etc.) sau la recomandarea altor pacienti care au efectuat operatii similare.

Medicii, specialisti în chirurgie plastica, reconstructiva si estetica, ofereau consultatii pacientilor care doreau efectuarea unor operatii estetice, atât în cadrul Spitalului Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, cât si în cadrul unor clinici private.

În discutiile purtate, medicii le comunicau pacientilor ca pot opta pentru efectuarea interventiei în spitalul public sau într-o clinica privata, prezentându-le avantajele financiare (un pret mai mic) de care ar fi beneficiat în cazul în care interventia s-ar fi realizat într-o unitate spitaliceasca publica.

În situatiile în care pacientii optau pentru efectuarea interventiei în spital, astfel cum le indicau medicii, se întocmea documentatia medicala în care erau mentionate un diagnostic si un tip de interventie medicala nereale.

Ulterior, pe baza acestor documente falsificate, se întocmeau raportarile catre CASMB si Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare în Domeniul Sanitar Bucuresti (SNSPMPDSB), prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.

În cazul în care raportarile erau validate de catre CASMB si SNSPMPDSB, se deconta suma de 4.921 de lei pentru fiecare interventie medicala.

Pentru „serviciile” oferite (efectuarea unor analize medicale, internarea într-un spital public în baza unui diagnostic fals, interventia chirurgicala propriu-zisa, folosirea frauduloasa a logisticii spitalului etc.) medicii pretindeau cu titlu de mita sume cuprinse între 450 de euro si 3.400 de euro, în functie de tipul interventiei, acestea fiind împartite între membrii echipei operatorii (medicul principal de interventie, medicul secundar de interventie si medicul anestezist).

În cursul zilei de vineri au fost prezentate la audieri 42 de persoane (cadre medicale si pacienti), iar fata de unii dintre suspecti a fost pusa în miscare actiunea penala.

Cercetarile au fost efectuate de Parchetul de pe lânga Tribunalul Bucuresti, împreuna cu lucratori din cadrul DGPMB — Serviciul Grupuri Infractionale Violente cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informatii si al Departamentului de Informatii si Protectie Interna.(AS — autor: Eusebi Manolache, editor: Antonia Nita), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie