Asigurarea CASCO in Romania nu acopera daunele conducerii autovehicului in zone inundate

 

Contractele de asigurare CASCO emise în România sunt alcatuite, fara exceptie din cel mult o pagina si jumatate de riscuri asigurate si cel putin trei pagini de excluderi adica situatii în care societatea îsi rezerva dreptul de a nu achita dauna. Câteva dintre aceste clauze speciale vizeaza în mod direct pagubele generate de viituri ori grindina.

masina inundatiiPretul a fost si este principalul element pe care românii îl iau în calcul atunci când aleg o polita de asigurare, arata studiile de specialitate. Pentru cei mai multi este chiar singurul termen care conteaza, iar agentii si chiar unele companii de brokeraj întretin aceasta stare de fapt prin promovarea produselor exclusive pe criteriul costurilor cu prima. Fenomenele meteorologice din aceste zile ar trebui însa sa ne dea de gândit în ceea ce priveste selectia politei de asigurare auto, mai ales atunci când vorbim despre CASCO, o asigurare care, spre deosebire de RCA, se refera la bunul propriu al asiguratului. În mare, firmele de asigurare acopera daunele provocate automobilelor de viituri si, mai nou, chiar de grindina, însa nu o fac în orice conditii.

Daca ai intrat cu masina în apa, nu primesti despagubire

Una dintre exceptiile definite de societatile de asigurare la capitolul excluderi vizeaza conducerea autovehicului în zone inundate. Chiar daca soferul a fost luat prin suprindere de o viitura puternica, el risca sa nu primeasca banii pentru eventualele daune daca a continuat sa ruleze în zona inundata. Aceasta pentru ca o exceptie prevazuta în toate contractele de asigurare spune explicit ca societatea nu va achita “pagubele de orice fel produse autovehiculului ca urmare a patrunderii cu acesta în locuri inundate”. La acelasi capitol intra si o alta clauza care spune ca nu va fi acoperita “partea din paguba care s-a marit ca urmare a neluarii masurilor pentru limitarea acesteia”. Aceasta din urma este, de altfel, si una dintre cele mai interpretabile prevederi contractuale. Riscul de a nu mai primi banii îi priveste pe soferii ale caror autovehicule sunt suprinse de fenomene naturale în locuri unde, de exemplu, parcarea nu este permisa.

Dupa, vin erorile din service

Una dintre situatiile în care niciun asigurator nu va face plata daunei este aceea în care dauna este majorata ca urmare a greselilor din service, iar acest lucru se întâmpla în ciuda faptului ca asiguratorii au, printre unitatile de service, parteneri agreati pe care îi recomanda clientilor. Mai mult, este exclusa de la plata chiar si situatia în care automobilul este furat în timpul în care se afla în reparatii.

Asiguratorii nu platesc în aceasta situatie nici daca apar daune provocate de fenomene naturale, cum ar fi ploaia, grindina sau înghetul. Serban Buscu, economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie