Masura asteptata de 20 de ani de mediul de afaceri: Scaderea CAS

 

Executia bugetara din trimestrul I este multumitoare si poate conduce, pe baza datelor si pe semestrul I, la reducerea CAS cu cinci puncte la angajator, deoarece masura poate avea un efect economic pozitiv, iar impactul pe semestrul II, de 2,6 miliarde lei, poate calculator si pixfi compensat, a spus premierul Victor Ponta. El a precizat ca impactul bugetar calculat pentru al doilea semestru din acest an, ca efect al scaderii CAS, este de 2,6 mld. lei, iar cifra avansata de presedintele Traian Basescu, de 5,5 mld. lei, reprezinta impactul pe un an întreg, Ponta apreciind ca Basescu este în general „Gica contra” doar pentru ca aceasta masura este sustinuta de Guvern. Ponta a aratat ca cele 2,6 mld. lei aferente celui de-al doilea semestru al acestui an pot fi compensate din alte încasari, respectiv o colectare mai buna si reducere de cheltuieli, probleme care vor fi discutate la începutul lunii iunie cu FMI.

Guvernul mizeaza pe surplus de venituri pentru a reduce CAS

Guvernul va obtine din impozitarea constructiilor speciale un surplus de venituri, cu mult peste tinta stabilita în mod precaut de FMI, care reprezinta unul dintre principalele argumente pentru a reduce contributiile de asigurari sociale, a mai spus premierul Victor Ponta. Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a precizat ca numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obtine mai mult de un miliard lei, fata de prognoza initiala de venituri astfel atrase de doar 488 milioane lei, stabilita, potrivit premierului, la solicitarea FMI. La rândul sau, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a aratat ca numai din ceea ce se afla în bilantul companiilor si nu era impozitat rezulta venituri de 1,8 miliarde lei.
„Asa cum stim cu totii, România reprezinta una dintre tarile europene în care impozitarea, impozitele si CAS-urile, cheltuielile aferente resursei umane, salariate, sunt printre cele mai mari din Europa, iar faptul ca avem aceste contributii si impozite foarte mari pe resursa umana reprezinta unul dintre factorii care explica amploarea economiei gri în România, este unul dintre factorii care explica de ce investitiile straine în România pe cap de locuitor sunt de câteva ori mai mici decât sunt în Bulgaria sau în Ungaria. Diminuarea cu 5% este absolut necesara, altfel nu o sa avem îmbunatatirile de care are nevoie România nici în plan investitional si nici în planul ocuparii formale oficiale a resursei umane. Desigur, trebuie facuta o analiza referitor la sustenabilitatea bugetului. Noi nu dispunem de date din care sa rezulte ca daca se reduce 5% bugetul României nu mai este sustenabil si viceversa, nu stim”, a declarat presedintele Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.

„Daca se creeaza un gol la buget se poate negocia cu FMI si BM”

El a afirmat ca reducerea CAS este absolut necesara. „Daca eventual se creeaza un gol la bugetul României care nu poate fi acoperit din alte surse, eu cred ca se poate negocia cu FMI si Banca Mondiala si se mai da acolo la deficit un 0,1% si stimulam economia pentru ca efectele pe termen scurt, mediu si lung ale reducerii cu 5% sunt atât de importante, pentru ca peste câteva luni în mod precis vor veni venituri mai mari decât se pierde aici. În momentul în care încep sa apara la suprafata niste sute de locuri de munca care acum sunt în zona gri sau în zona neagra, în conditiile în care se vor amplifica investitiile. Noi sustinem cu tarie aceasta masura, este una dintre masurile asteptate de 20 de ani de comunitatea oamenilor de afaceri si de populatia acestei tari care întelege importanta sa, iar daca nu se vor gasi alte resurse exista aceasta supapa, zero virgula nu stiu cât la suta negociere putin mai mare datoria publica a României, suntem printre tarile europene cu cea mai mica datorie publica. Tarile din UE când aveau nivelul nostru de dezvoltare aveau datorii publice la bugetul statului de câteva ori mai mari. Nu poti sa te dezvolti rapid daca statul nu se implica, deci exista rezerva si argumente sa sustinem asa ceva. Deci sustinem cu toata taria 5% inclusiv daca este cazul prin aceasta supapa care este si reala si este negociabila cu argumente”, a explicat Nicolescu. Costin Nitu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie