Drepturile si obligatiile angajatilor cu timp partial

 

Salariatii care lucreaza cu timp partial au, in mare parte, aceleasi drepturi si obligatii ca si cei incadrati cu norma intreaga, dupa cum reglementeaza Codul muncii. Totusi, sunt si unele diferente intre cele doua tipuri de angajati, pe care le-am detaliat in ceea ce urmeaza.

angajatLegislatia muncii da posibilitatea salariatilor de a fi angajati si cu fractiune de norma: „Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil”.

Notiunea de „fractiune de norma” este cunoscuta mai bine sub numele de „timp partial” si se intalneste in contracte de munca specifice, denumite „contracte de munca cu timp partial”, a explicat, la solicitarea noastra, avocatul Alina Vezureanu, asociat coordonator la SCA Caracas si Asociatii, Baroul Bucuresti.

Cu alte cuvinte, adauga specialistul, orice numar inferior de ore lucrate raportate la durata normala de lucru, sa spunem de 8 ore/zi, inseamna fractiune de norma. Tot fractiune de norma se considera si contractul de munca care insumeaza, intr-o medie lunara, mai putine ore de lucru decat orele prestate de un salariat cu norma intreaga.

Astfel, dupa cum a exemplificat avocatul, va fi fractiune de norma si in ipoteza in care un salariat X presteaza un numar de 8 ore de munca/zi, dar 160 ore/luna, fata de salariatul Y care lucreaza 8 ore/zi, dar 40 ore/luna.

Fractiunea de norma se stabileste in functie de programul de lucru stabilit de fiecare companie in parte. Concret, potrivit art. 112 din Codul Muncii, durata normala (n.a. legal recomandata) este de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana. Totusi, mentioneaza Alina Vezureanu, pot exista si situatii cand durata normala la nivel de unitate difera.

Spre exemplu, pot fi unitati angajatoare care lucreaza la „foc continuu” si atunci durata muncii va fi de 12 ore/zi, cu 24 ore repaos, sau pot stabili ca durata normala a muncii sa fie mai mica sau mai mare de 8 ore/zi, precum este si cazul tinerilor angajati cu varsta de pana in 18 ani, pentru care „norma legal recomandata” este de 6 ore/zi, 30 ore/saptamana.

Prin urmare, orice tip de munca care insumeaza o durata mai mica decat norma de munca valabila in acea unitate, pentru acelasi tip de activitate, este considerata fractiune de norma, indiferent daca ne raportam la 8 ore/zi, la 6 ore/zi (cazul tinerilor pana in 18 ani), fie la 12 sau 24 ore/zi.

Citeste articolul integral pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie