Valoarea creditelor in lei pentru achizitia de locuinte a crescut cu peste 10% in luna martie

 

Valoarea creditelor în lei acordate populatiei pentru achizitia de locuinte a crescut cu peste 414 milioane de lei (+10,3%) în martie 2014, fata de februarie, potrivit datelor BNR. Este un progres consistent, înregistrat în conditiile aversiunii înca persistente fata de împrumuturi.

casa-creditSoldul creditelor în lei acordate populatiei pentru locuinte a ajuns la aproape 4,45 miliarde de lei în martie, mai mare cu 10,3% fata de luna anterioara, potrivit datelor Bancii Nationale a României (BNR).

Progresul este substantial pentru numai o luna si este relevant si în comparatie cu anul trecut, când creditele în lei pentru locuinte cresteau, tot în martie fata de februarie, cu doar 3% si numai pâna la aproape 1,93 de miliarde de lei. Altfel spus, într-un an, soldul creditelor în lei pentru locuinte a devenit mai mult decât dublu, iar viteza de crestere lunara s-a triplat, daca ne rezumam doar la raportul martie / februarie.

Pe de alta parte, creditele în valuta acordate populatiei pentru achizitia de locuinte a scazut în martie 2014 fata de luna anterioara cu 1,4%, pâna la echivalentul a 36,85 miliarde de lei. Acest nivel este, totusi, cu aproape un miliard de lei mai mare decât soldul din aceeasi luna a anului trecut.

Statistica creditelor în valuta exprima reorientarea pietei spre creditele în lei.

Cei puternici si cei saraci

Cea mai mare parte a creditelor este angajata în Bucuresti, asa cum era de asteptat: aproape 38% din total, iar proportia este în usoara crestere de la o luna la alta (cu 0,5%).

De asemena, din cresterea totala a soldului creditelor în lei, de 414 milioane de lei, peste 185 de milioane apartine Capitalei, adica peste 44%.

Bucurestenii îsi revin mai repede. Clujul, Timisul, Contanta, Iasiul, Brasovul, Sibiul si Doljul urmeaza în topul volumelor cu care au crescut creditele pentru locuinte în lei, în februarie fata de martie 2014. Acestea sunt singurele regiuni unde cresterile sunt mai mari de 10 milioane de lei.

Citeste articolul integral pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie