Modificari propuse la legea pensiilor

 

Legea pensiilor va fi modificata. Propunerile ce vor intra în atentia guvernantilor, saptamâna viitoare, se refera la reducerea vârstei de pensionare, cuantumul acesteia si depunerea dosarelor.

pensionariPrintre modificarile propuse la legea pensiilor se regasesc urmatoarele:

– reducerea vârstei de pensionare pentru femei, cu doi ani, pentru fiecare copil nascut

– reducerea vârstei de pensionare la 60 de ani

– cuantumul pensiei, 45% din salariul mediu brut

– dosarele de pensionare, la primarie

– jumatate din pensie pentru sotul supravietuitor; acesta va primi sprijin financiar pentru minorii ramasi în îngrijire

– indice de corectie pentru toti pensionarii
– cont individual de acumulare a veniturilor

Reamintim ca valoarea punctului de pensie a crescut cu aproape 30 de lei fata de anul 2013. Este de 790,7 lei, comparativ cu 762,1 lei, cât a fost anul trecut. Cresterea ia în calcul 3,33% rata medie anuala a inflatiei si 0,43% care reprezinta 50% din cresterea reala a câstigului salarial mediu brut. Indicele de corectie acordat persoanelor care si-au deschis drepturile de pensie începând cu data de 1 ianuarie 2014 este de 1,07.

În ceea ce priveste ajutorul pentru însotitor, acesta se calculeaza ca 80% din valoarea unui punct de pensie. Cuantumul indemnizatiei pentru însotitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadrati în gradul I de invaliditate este de 633 de lei.

Legea nr. 380/2013 stabileste ca, în vederea reducerii vârstelor de pensionare, perioadele de vechime în munca realizate în grupa a II-a de munca pâna la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în conditii deosebite.

Vârsta standard de pensionare se va reduce pentru persoanele care au lucrat în grupa I de munca, dupa cum se arata în Legea 380/2013, în vigoare din 2 ianuarie 2014. Cei care au lucrat în grupa I de munca înainte de 1 aprilie 2001 vor beneficia de o reducere de trei ani la vârsta de pensionare pentru fiecare sapte ani munciti în conditii speciale.

Astfel, conform reglementarilor, pentru un stagiu de cotizare realizat în grupa I de munca de 6 ani, vârsta standard de pensionare se reduce cu 3 ani. De asemenea, pentru 18 ani de munca, scaderea va fi de 8 ani, în timp ce pentru 26 de ani si peste 26 de ani de munca, vârsta standard de pensionare scade cu 13 ani.

Reglementarile nu se aplica retroactiv. alba24.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie