Guvernul sesizeaza organele penale pentru nereguli ale fostilor primari in utilizarea Fondului pentru Mediu pentru proiecte din Programul spatiilor verzi

 

Guvernul a sesizat organele penale acuzând ca, în 2009-2012, mai multe administratii locale, printre care cea PDL din Piatra Neamt, condusa de Gheorghe Stefan, si Corbii Mari, unde primar era Constantin Anghel, au comis nereguli în utilizarea Fondului pentru Mediu pentru proiecte din Programul spatiilor verzi.

guvernul ponta 3Surse din Guvern afirma ca unele nereguli ar fi identificate în perioada în care Elena Udrea conducea interimar Ministerul Mediului, institutie care gestioneaza Fondul de Mediu.

Udrea, ca ministru al Dezvoltarii în Guvernul PDL, a condus interimar Ministerului Mediului în noiembrie-decembrie 2009, dupa ce PSD s-a retras de la guvernare.

Concluzia rezulta în urma anchetei Corpului de control pe baza unui „esantion” constituit dintr-o serie de unitati administratv-teritoriale, respectiv municipiul Piatra Neamt, orasul Petrila (PDL) si comuna Ila (Hunedoara, PDL), comunele Dragalina (PSD) si Stefan cel Mare (Calarasi, PSD), comunele Aghiresu (PDL) si Mihai Viteazu (Cluj, UDMR), comunele Corbii Mari si Rascaeti (Dâmbovita, PDL), comuna Roata de Jos (Giurgiu, PDL) si comuna Lovrin (Timis, PDL).

Conform raportului, unele dintre aceste autoritati au primit bani si prin Programul de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din mediul rural, coordonat de Ministerul Dezvoltarii, condus atunci tot de Udrea.

În raport se arata ca, în 2009, pentru realizarea de spatii verzi în municipiul Piatra-Neamt, Administratia Fondului pentru Mediu a încadrat proiectul într-o alta categorie decât cea corespunzatoare la analiza cererii de finantare, având ca efect obtinerea unei finantari suplimentare de catre autoritatea locala, putându-se observa totodata ca, initial, a fost marcata în formular rubrica care atesta respingerea proiectului, marcare stearsa ulterior.

Inspectorii concluzioneaza ca, urmare a îndeplinii defectuoase a atributiilor de serviciu, municipiului Piatra Neamt i-a fost acordata din Fondul de Mediu o finantare nerambursabila de 1,8 milioane lei.

În raport se mai arata ca reprezentantii Primariei Corbii Mari au cerut înscrierea în cartea funciara de date care nu corespund adevarului, ca si primarul din Aghiresu, care nu a informat despre modificarea amplasamentului terenului. Pentru neîndeplinirea acestei obligatii de catre Primaria Aghiresu, contractul de finantare nerambursabila a fost reziliat, iar primaria a fost obligata sa restituie banii cu dobânda.

Citeste mai departe pe mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie