BVB acuzata de Asociatia Brokerilor de lipsa transparentei

 

Adunarea Generala a Actionarilor BVB prilejuieste primele opinii contradictorii la scena deschisa între conducerea bursei si o parte dintre actionarii sau companiile din grupul BVB

bvbPerioada de gratie a noului sef al Bursei de Valori (BVB), Ludwik Sobolewski, s-a încheiat. Pâna acum a fost vorba mai mult de declaratii ale brokerilor sau ale altor actionari ai BVB, dar acum intra în discutie decizii ce urmeaza a fi luate în cadrul AGA, unde directorul general al Bursei nu poate detine controlul.

Adunarea Generala a Actionarilor din 24 aprilie a pornit din start cu aspecte contradictorii. Unul dintre diferende era legat de Depozitarul Central, institutia care asigura compensarea si decontarea tranzactiilor de la Bursa de Valori si care este detinuta în proportie majoritara de catre BVB. Depozitarul are nevoie de un nou Consiliu de Administratie, iar diferitii actionari nu reusesc sa se puna de acord nici cu modalitatea de alegere a acestora.

Mai exact, conducerea BVB, principalul actionar al Depozitarului, vrea sa impuna alegerea pe liste a membrilor Consiliului, în timp ce Asociatia Brokerilor cere o procedura de vot individuala. „Asociatia Brokerilor (AB) considera ca supunerea la vot a unei liste de candidati, în cadrul AGA a principalului operator de piata, si nu a fiecarui candidat, în mod individual, conduce la vicierea rezultatului votului“, se arata în comunicatul AB. Asociatia acuza BVB de lipsa transparentei si a principiilor de guvernanta corporativa prin aceste practici, explicând ca actionarii sunt astfel obligati sa voteze si candidati cu care nu sunt de acord sau sa nu voteze cu candidatii cu care ar fi votat altminteri favorabil.

O acuzatie la fel de mare este legata de posibilitatea alegerii discretionare a unor persoane, având în vedere ca Consiliul Bursei a propus o lista de zece candidati pentru CA al Depozitarului Central si una de sapte candidati pentru Casa de Compensare Bucuresti (CCB), însa actele constitutive ale acestor societati prevad un numar de noua administratori pentru Depozitar si de cinci pentru CCB. Iar procedura propusa de BVB nu mentioneaza niciun criteriu dupa care vor fi exclusi candidatii suplimentari de pe liste.

Infrastructura Dopozitarului naste discutii

AGA din 24 oricum nu a întrunit cvorumul necesar, de peste 50% dintre actionari, ci doar putin peste 32%, însa problema ridicata de Asociatia Brokerilor ramâne. De altfel, AB precizeaza ca este posibil ca orice hotarâre privind desemnarea candidatilor poate fi blocata de catre actionarii interesati pe motivul încalcarii guvernantei corporative.

O alta miza importanta a AGA este si cumpararea unui nou sistem informatic de decontare pentru Depozitarul Central. Institutia a gândit, de anul trecut, doua proiecte, unul pentru un sistem nou de post-tranzactionare si unul pentru conectarea la platforma de decontare paneuropean Target2-Securities (T2S). Proiectul T2S a fost realizat, cu implicarea Bancii Nationale si a Autoritatii de Supraveghere Financiara în initiativa Bancii Centrale Europene. Conducerea BVB sustine însa ca nu mai este nevoie de un sistem informatic nou posttranzactionare în acest moment, însa Depozitarul arata ca acesta este obligatoriu pentru ca România sa poata tine pasul cu institutiile similare din celelalte tari, cu care este în competitie. capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie