Fondul mutual Bond Flexible Ron – Un jucator tot mai relevant pe pietele financiare externe

 

Cel mai mare fond mutual din Ro­mâ­nia a împrumutat statul cu 1,9 mi­liar­de de lei si a iesit pe pietele ex­terne pentru a finanta cu alte câteva sute de mi­lioane de lei tari precum Ungaria, Croa­tia si chiar SUA.

ochelari, grafice, pix, disciplina financiaraFondul mutual Bond Flexible Ron, administrat de societatea Erste Asset Management, a ajuns în prezent la active de peste 6,1 miliarde de lei, di­men­siune care îi permite sa fie unul dintre principalii finantatori ai defici­tului bugetar, prin achizitiile de titluri de stat, dar si un jucator tot mai rele­vant pe pietele financiare externe.

Principalele investitii ale fondului sunt titlurile de stat, în lei si în euro, emise de Ministerul de Finante.

Potrivit raportului anual pe 2013, fondul avea pla­sate în titluri de stat românesti mai bine de o treime din acti­vele de 5,6 miliarde de lei la 31 decembrie 2013. Mai exact, valoarea titlurilor de stat din portofoliul Erste Bond Flexible era de 1,8 mld. lei la finalul anu­lui trecut, din care 1,3 mld. lei sunt deti­ne­rile de titluri de stat de­no­minate în euro. Altfel spus, cei peste 119.000 de investi­tori ai fondului au finantat cu economiile lor statul ro­mân cu 1,8 mld. lei. Acesta este si principa­lul scop al fondurilor mu­tuale: sa mobili­zeze economiile micilor in­vesti­tori spre plasamente care nu le sunt usor accesibile fie pentru ca sunt scum­pe, fie pentru ca nu le cunosc sufi­cient de bine din cauza gradului ridicat de sofisti­care pe care îl presupun aceste investitii.

Fondul a obtinut anul trecut un ran­dament de 7,36%, cel mai ridicat din rândul fondurilor locale de obliga­tiuni. Randamentul este net, adica au fost scazute comisioanele de adminis­trare, si este peste nivelul dobânzilor ban­care de circa 4,5%.

Al doilea plasament dupa pon­derea în activele fondului sunt depo­zi­tele bancare, în lei si în euro. Fondul avea deschise depozite bancare de aproape 400 mil. lei la UniCredit Tiriac Bank. La Banca Ro­mâ­neas­ca, depo­zitele fondului erau în valoare de 172 mil. lei, iar la Piraeus Bank fon­dul avea depozitate alte 170 mil. lei. Gratie dimen­siunii mari, fondul nego­ciaza si ob­tine dobânzi mai mari de 3-4% pe an la depo­zite decât ar putea sa ob­tina un client obisnuit. Si pe piata depo­zite­lor bancare, Erste Bond Fle­xible este un jucator de calibru. Potrivit raportului, anul trecut fondul a deschis 770 de depozite în valoare cumulata de 12,6 mld. lei, dintre care 609 depozite în valoare de 7,8 miliarde lei au fost depozite pe termen foarte scurt folosite pentru gestionarea lichiditatilor.

Citeste articolul integral pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie