Normele de aplicare a taxei pe constructii speciale nu au fost inca publicate de Ministerul Finantelor

 

Termenul de plata a primei rate din impozitul pe constructiile speciale, cunoscut sub denumirea de „taxa pe stâlp“, se apropie, însa Ministerul Finantelor nu se grabeste sa elaboreze normele metodologice care sa aduca clarificari legate de modul de aplicare.

stalpi„Taxa pe stâlp“, intrata în vigoare la începutul acestui an, continua sa stârneasca numeroase interpretari si controverse. În lipsa unor clarificari de la Finante firmele continua sa bâjbâie, încercând sa deslu­seasca tainele „taxei pe stâlp“.

Unii contribuabili va trebui sa ghiceasca modul în care ar trebui aplicat impozitul, în timp ce altii probabil vor plati mai mult doar pentru a evita riscul de dobânzi si penalitati viitoare. Mediul de afaceri asteapta în continuare cu mare interes normele metodologice, sustin consultantii fiscali contactati de ZF.

Ministrul finantelor Ioana Petrescu a declarat însa recent ca firmele „stiu ce au de platit“.

Companiile din domeniul energiei, extractiei de petrol si gaze, mineritului, telecomunicatiilor sau agriculturii ar urma sa fie cele mai afectate de noul impozit având în vedere valoarea foarte mare a constructiilor speciale detinute de astfel de firme. Dar costul final va fi în cele din urma transferat tot la consumatorii finali, la populatie, prin cresterea tarifelor practicate. Iar economia va fi afectata prin nerealizarea unor investitii.

„Impozitul pe constructii speciale sau „taxa pe stâlp“, cum este numit în mod peiorativ, ramâne în continuare fara normele de aplicare. Au existat si discutii de ajustare în sensul modificarii bazei de impozitare si al introducerii unor scutiri suplimentare, dar pe moment nu s-a întâmplat nimic. Problemele pe care introducerea acestui impozit le-a ridicat înca de la introducere ramân în continuare de actualitate, iar autoritatile nu dau vreun semn ca ar veni cu o solutie în timp util – înca nu a fost publicat niciun proiect de act normativ de modificare sau de clarificare a acestui impozit“, a declarat Gabriel Sincu (foto), director executiv Tax Advisory Services la EY România.

Avem în continuare incertitudini privind impozitarea sau nu a anumitor categorii de constructii, avem cazuri în care acest impozit se suprapune cu impozitul pe cladiri, avem situatii în care contribuabilii sunt pusi în imposibilitatea de a respecta legea. Primul termen de plata este pe 25 mai, iar modul de calcul este reglementat foarte succint, mai spune Sincu.

În prezent nu se face nicio distinctie în privinta bazei de impunere între activele în functiune, activele în inactivitate temporara, activele în conservare sau activele aprobate la casare în curs de dezmembrare/valorificare. Trebuie retinut faptul ca, de exemplu, activele aprobate la casare nu mai sunt functionale, nemaiputând genera valoare economica, dar cu toate acestea impozitul se va datora si se va plati de catre contribuabil. Mai specific, baza de impunere ar trebui sa fie valoarea fiscala neta si nu valoarea contabila bruta a constructiilor speciale supuse impozitarii, sustine Daniel Anghel, partener la PwC si membru în boardul Consiliului Investitorilor Straini.

Citeste mai departe pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie