Ai credit in valuta? Poti obtine dreptul de a achita ratele la cursul semnarii contractului

 

Informatie importanta pentru toti cei care au credite in valuta. Indiferent ca este vorba de franci elvetieni, euro sau dolari, ei ar putea obtine dreptul de a le plati la cursul de la data acordarii.

credit franci elvetieniCel putin asta sustin avocatii specializati in litigii impotriva bancilor care se bazeaza pe decizia Curtii Europene de Justitie. Aceeasi avocati spun, insa, ca cei care vor sa obtina asta trebuie sa se inhame la procese lungi, care pot dura si 4 ani.

Intr-un proces deschis in Ungaria de o familie nemultumita ca plateste ratele in franci elvetieni la un curs dublu fata de cel de la acordare creditului, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca diferenta de curs nu reprezinta o „remuneratie” pentru serviciul efectuat de banca. Iar instantele din toate tarile Uniunii Europene pot decide daca plata acestei diferente de curs este abuziva, in cazul in care clientul intenteaza proces bancii.

Gheorghe Piperea, avocat: „Oricine declanseaza o astfel de procedura in momentul de fata poate sa aiba castig de cauza. Ceea ce este, insa, neplacut, este ca fiecare va trebui sa faca propriul proces, eventual in alianta cu altii”.

De exemplu, pentru romanii care au luat un credit in 2007, la un curs de 1,98 lei pentru un franc elvetian, rata lunara a urcat de la 1.732 de lei la aproape 3.200 de lei.

Insa decizia Curtii Europene este valabila pentru procesele legate de credite in orice moneda.

Gheorghe Piperea, avocat: „Este posibil sa ai solutia asta ca fiind aplicabila atat in cazul francilor elvetieni, al euro, al dolarului, al yuanului chinez sau yenului japonez”.

Cei care vor sa dea banca in judecata trebuie sa se astepte insa la procese care pot dura pana la 4 ani.

Gheorghe Piperea: „E vorba de a trece de prima faza, pe urma de apel si pe urma de recurs. Poate sa fie exagerata perioada de 4 ani de zile, dar pe de alta parte va vorbesc din propria experienta”.

Chiar daca batalia juridica se anunta una indelungata, castigurile clientilor nemultumiti de banci pot fi pe masura, in special la cei cu credite pe perioade lungi.

Gheorghe Piperea: „Te duci in instanta, astepti un an, doi, trei, patru… La final, insa, poti sa fii fericit, pentru ca, iata, oamenii care au inceput aceasta lupta in 2010 si-au primit banii inapoi. Sunt unii care primesc inapoi si 6 – 12.000 de euro, pe cei 3-4 ani care au trecut si in plus au rata redusa cu 2 – 3 sute de euro de acum incolo, timp de 25 de ani”.

Bancile nu au reactionat deocamdata la decizia Curtii Europene de Justitie. stirileprotv.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie