Studiu ARB & EY: Peste 80% din bancile active din Romania se asteapta la o intensificare a activitatii de creditare

 

Peste 80% din bancile active pe piata din România se asteapta la o intensificare a activitatii de creditare în perioada urmatoare, iar un procent semnificativ dintre acestea anticipeaza cresterea cererii de credite atât pentru persoane fizice cât si pentru persoane juridice, potrivit ‘Barometrului Bancar ARB & EY’.

Teancuri bani‘Pe zona de retail, peste 65% din banci se asteapta la o crestere a cererii de credite de consum, iar o proportie mai mare, de 75%, la un avans al cererii de carduri de credit. Tot într-o proportie mare (70%) bancile anticipeaza cresterea cererii de creditare pentru clienti – persoane juridice’, se arata într-un comunicat de presa transmis, marti, AGERPRES.

Politicile de creditare se vor relaxa partial în industrie, tehnologia informatiei, agricultura, telecom, sanatate si pentru segmentul IMM-urilor, mai reiese din Barometrul Bancar.

În schimb, cadrul legislativ al insolventei si modul de aplicare descurajeaza creditarea, considera peste 85% din bancile respondente. ‘Recentele modificari ale Codului insolventei aduc îmbunatatiri cadrului legislativ, dar consideram ca mai sunt lucruri de facut în ceea ce priveste aplicarea legii pentru a convinge bancile ca lucrurile s-au schimbat si, în consecinta, pot sa-si relaxeze politicile de creditare. Mentinerea disciplinei financiare este conditia de baza pentru pastrarea stabilitatii sistemului bancar’, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Consiliului Director al ARB.

Peste 80% din banci se asteapta la o stagnare a cheltuielilor cu provizioanele de risc de credit, sau chiar la o scadere a acestora (35%), iar aproximativ 75% dintre institutiile chestionate estimeaza o îmbunatatire a rezultatelor financiare. ‘Este foarte important ca rezultatele bancilor sa se îmbunatateasca contribuind astfel la capitalizarea acestora si, implicit, la cresterea apetitului de creditare’, a explicat Gelu Gherghescu, partener EY România.

Pe termen mediu, o consolidare de anvergura mare în sectorul bancar nu este considerata probabila de vreme ce 71% din banci se asteapta la o consolidare de anvergura medie si doar 14% la o consolidare de anvergura mare. Sondajul releva ca institutiile de credit sunt interesate mai degraba de cumpararea de credite decât de vânzare. ‘Aproximativ 43% din banci iau în considerare achizitia de portofolii de credite si doar 29% vânzarea unor astfel de active. Dintre acestea din urma multe se refera la practica deja uzuala a vânzarii unor portofolii relativ mici de credite neperformante’, se subliniaza în comunicatul EY România.

Din studiu mai reiese ca restructurarile din sectorul bancar se apropie de final, în conditiile în care 70% din banci nu vor reduce numarul angajatilor în urmatoarea perioada, în timp ce aproximativ 20% se asteapta chiar la o crestere a numarului de angajati. Simplificarea proceselor si automatizarea ocupa primul loc pe agenda bancilor, alaturi de gestionarea riscurilor, în timp ce simpla taiere a costurilor se afla doar la mijlocul clasamentului, se mai arata în comunicatul citat. economica.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie