Gabriel Resources pregateste un caz de arbitraj international impotriva Romaniei

 

Compania canadiana Gabriel Resources pregateste un caz de arbitraj international împotriva României în care va cere despagubiri de miliarde de dolari, dupa ce a încercat fara succes în ultimii 15 ani sa dezvolte proiectul minier Rosia Montana, potrivit publicatiei canadiene The Glode and Mail, citata de Mediafax.

gabriel-resourcesGabriel Resources face planuri pentru acest caz, care va fi audiat probabil la Viena în a doua jumatate a acestui an, concomitent cu oprirea activitatilor în România, pentru conservarea rezervelor financiare, scrie publicatia, fara sa citeze sursele informatiei.

Compania a anuntat ca ar putea concedia în mai circa 80% din cei 400 de angajati, în prezent aflati în somaj tehnic, daca proiectul nu avanseaza.

Gabriel Resources, listata la Toronto dar condusa de la Londra, nu se asteapta la progrese semnificative în curând. Camera Deputatilor din Parlamentul României va vota la 7 mai asupra unei legi care ar acorda statut juridic special proiectului minier, permitând astfel pornirea acestuia.

Compania nu se asteapta, însa, la un vot favorabil, în parte din cauza opozitiei înca puternice a opiniei publice fata de proiectul minier si utilizarea procesului de extractie folosind cianura. Momentul este de asemenea important, noteaza The Glode and Mail.

Întrucât proiectul de lege ocupa ultima pozitie pe ordinea de zi, exista o probabilitate ridicata ca sedinta parlamentara sa se încheie fara sa se ajunga la votul care priveste Rosia Montana.

Gabriel Resources a amenintat în septembrie anul trecut ca va da în judecata autoritatile române pentru pâna la 4 miliarde de dolari din cauza „multiplelor încalcari ale tratatelor de investitii”, scrie The Glode and Mail.

În acelasi timp, directorul irlandez al Gabriel Resources, Jonathan Henry, al saselea în acest post începând de la mijlocul anilor ’90, a avertizat ca esecul autoritatilor de a aproba proiectul va afecta toata România.

„Cazul nostru este foarte solid si vom fi foarte clari ca efortul României de a atrage investitii straine va avea de suferit foarte mult”, a spus el.

Declaratia directorului a atras o reactie negativa la adresa companiei în România, dupa care Gabriel a parut ca-si tempereaza amenintarile de a cere despagubiri de la autoritati.

„Vom recunoaste orice decizie luata de Guvern sau Parlament în privinta Rosia Montana”, a declarat presedintele Gabriel Resources, Keith Hulley, într-un comunicat la 11 septembrie.

Pregatirile pentru cazul de arbitraj indica faptul ca amenintarea companiei este cât se poate de valabila, scrie publicatia canadiana. Compania nu da detalii despre strategia sa si nu a specificat ce tratate vrea sa foloseasca pentru a-si sustine cazul.

Arbitrajul comercial international în general, iar cel de arbitraj împotriva guvernelor în particular, are succes tot mai mare, câstigând teren chiar în fata litigiilor traditionale derulate în tribunal. Cazurile de arbitraj comercial international sunt judecate cu usile închise, tind sa fie mai scurte decât litigiile la tribunal si conduc la decizii finale la care nu se poate face apel, chiar daca nu sunt în mod obligatoriu mai ieftine. digi24.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie