Plata in avans a bunurilor si serviciilor. Fiscul ar putea impune regularizarea TVA-ului dedus in cazul in care bunurile nu mai ajung sa fie livrate

 

Fiscul va putea impune contribuabililor regularizarea TVA dedusa aferenta achizitiilor de bunuri care nu mai ajung sa fie efectuate, se mentioneaza intr-o decizie recenta a Curtii Europene de Justitie formulata intr-o cauza din Bulgaria. Specialistii contactati de AvocatNet.ro sustin ca avand in vedere decizia CJE, firmele din Romania vor trebui sa fie atente atunci cand platesc in avans bunuri sau servicii, pentru ca daca livrarea nu va mai avea loc, atunci vor trebui sa regularizeze TVA dedusa.

TVA la incasare 1Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a formulat recent o decizie in cauza C-107/13 (FIRIN), unde disputa a reprezentat-o refuzul autoritatilor fiscale bulgare de a acorda drept de deducere pentru TVA aferenta avansului achitat de catre societatea FIRIN OOD pentru achizitia de grau pe motiv ca livrarea bunurilor nu a fost realizata, se mentioneaza intr-o informare a NNDKP Consultata Fiscala.

Astfel, CEJ a considerat ca deducerea TVA realizata de destinatarul unei facturi intocmite pentru plata unui avans privind livrarea de bunuri trebuie regularizata atunci cand aceasta livrare nu este efectuata in final, chiar daca furnizorul ramane obligat la plata acestei taxe si nu a rambursat avansul.

Dreptul de deducere pentru TVA aferenta avansurilor se va regulariza daca operatiunea nu mai are loc

Decizia CEJ in cauza Firin descrie faptul ca dreptul de deducere a TVA aferenta avansurilor achitate in legatura cu operatiuni viitoare clar determinabile la momentul platii acestora se exercita la momentul respectiv, cu exceptia cazurilor in care se constata faptul ca acestea au fost taxate in scopuri fiscale (ex. evaziune fiscala) fara ca operatiunile la care se refera sa aiba o finalitate, a precizat pentru AvocatNet.ro Simona Enescu, Manager Asistent Taxe, NNDKP Consultanta Fiscala

Aceste prevederi sunt sustinute si de Codul Fiscal si se aplica indiferent de obiectul de activitate al societatilor, a adaugat Simona Enescu.

In plus, decizia CJE clarifica faptul ca dreptul de deducere pentru TVA aferenta avansurilor se va regulariza daca se constata faptul ca operatiunea nu mai are loc.

De asemenea, Bogdan Costea, expert contabil si consultant fiscal in cadrul Viboal FindEx, ne-a explicat ca in cazul C-107/13 concluzia Curtii Europene a fost aceea ca autoritatea fiscala are dreptul sa solicite contribuabilului regularizarea TVA dedusa aferenta unor achizitii de bunuri care nu mai ajung sa fie efectuate din motive obiective sau subiective.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie