Insolventa persoanelor fizice. Bancile se pot opune planului de stingere a datoriilor depus de debitor daca se considera vatamate
Proiectul de lege, aflat în dezbatere la Senat, prevede ca cererea poate fi depusa deopotriva de debitor si de creditor, dar în conditii diferite
Valoarea-prag a datoriilor este stabilita la 25.000 lei pentru persoane fizice si la 45.000 pentru PFA
Bancile se pot opune planului de stingere a datoriilor depus de debitor daca se considera vatamate din punct de vedere economic în comparatie cu lichidarea
Îndatorati peste masura, o buna parte a românilor de buna-credinta ar putea apela în viitorul apropiat la umbrela insolventei, proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice aflându-se în prezent în dezbatere la Senat, procedura fiind menita sa-i scoata din impas într-o perioada de maximum 5 ani, fara a periclita însa situatia economica a bancilor.
Potrivit proiectului de act normativ, cererea de insolventa poate fi depusa, deopotriva, de catre debitor si de creditori, conditiile fiind însa diferite cu exceptia cuantumului minim al datoriilor. Astfel, în cazul în care debitorul cere instantei de judecata sa accepte cererea sa de deschidere a procedurii de insolventa, va trebui sa dovedeasca faptul ca are datorii catre doi sau mai multi creditori de mai mult decât 30 de zile de la data scadentei, cererea debitorului urmând sa fie însotita de un plan de stingere a datoriilor.
Acest plan de stingere a datoriilor nu trebuie sa depaseasca o perioada de 5 ani, putând contine orice termeni de natura sa duca la o îndestulare cât mai adecvata a creantelor, luând în considerare creantele creditorilor, precum si bunurile, veniturile si circumstantele familiale ale debitorului. În cazul în care cererea este depusa de creditor, acesta va trebui sa dovedeasca faptul ca debitorul nu are capacitatea de a-si achita datoriile în momentul scadentei acestora si în cazul în care valoarea totala nominala a creantei creditorului fata de debitorul respectiv depaseste suma de 25.000 lei.
Daca cererea de deschidere a procedurii de insolventa este depusa de creditor, debitorul trebuie sa furnizeze o propunere de plan de stingere a datoriilor în termen de 15 zile de la întocmirea listei preliminare a creantelor de catre administratorul judiciar, în caz contrar dispunându-se lichidarea bunurilor persoanei fizice.
Creditorii care nu se înscriu la masa credala în timp de 20 de zile de la deschiderea procedurii de insolventa nu-si vor mai primi creantele.
Desi aparent proiectul de lege nu se adreseaza Persoanelor Fizice Autorizate (PFA), în actul normativ exista o exceptie care arata ca instantele pot decide ca actul normativ sa se aplice si în raport cu un debitor care are datorii ce decurg din activitati comerciale desfasurate în nume propriu, ca PFA, în situatia în care creditorii consimt asupra deschiderii procedurii de insolventa sau daca valoarea totala a principalului datoriilor rezultate din astfel de activitati comerciale depaseste suma de 45.000 lei, iar debitorul nu are mai mult de 20 de creditori la momentul solicitarii procedurii de insolventa.
Citeste mai departe pe curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!