Consiliul General al Municipiului Bucuresti a avizat favorabil ca suprafata Parcului Vacaresti sa poata fi declarata de Guvern parc natural

 

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a dat, marti, aviz favorabil pentru ca suprafata de 183 de hectare a Lacului Vacaresti sa poata fi declarata de Guvern parc natural.

delta vacarestiParcul Natural Vacaresti urmeaza sa obtina statutul de arie naturala protejata de interes national. Pentru acest lucru este necesara o hotarâre de guvern care va cuprinde atât Studiul de Fundamentare Stiintifica si avizul favorabil al Academiei Române, cât si hotarârea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

În raportul de specialitate al proiectului inclus pe ordinea de zi a sedintei CGMB de marti se precizeaza ca statutul de arie naturala protejata contribuie la conservarea unor habitate naturale importante sub aspect floristic si faunistic si la mentinerea caracterului perisagistic si recreativ.

„Zona naturala situata pe arealul Lacului Vacaresti, cu o suprafata de 183 de hectare pe teritoriul Sectorului 4, cuprinsa între Calea Vacaresti, Soseaua Oltenitei, Soseaua Vitan-Bârzesti si Splaiul Dâmbovitei, a favorizat aparitia unui ecosistem natural, specific unei delte, cu o vegetatie cuprinzând sute de specii de plante si o bogata diversitate avifaunistica”, se precizeaza în expunerea de motive a proiectului de hotarâre.

În Delta Vacaresti, asa cum a mai fost numita zona, se afla sute de specii de plante, dar si peste 90 de specii de pasari si mamifere precum vidra sau vulpea.

Potrivit documentului, întrucât, în prezent, zona Lacului Vacaresti, se confrunta cu interventii antropice ce pot afecta biodiversitatea si pot degrada ireversibil capitalul natural, se impune atribuirea statutului de arie naturala protejata, care asigura atât conservarea habitatelor si speciilor naturale importante sub aspect floristic, faunistic, cât si mentinerea caracterului peisagistic si recreativ.

Dupa ce National Geographic România a facut o documentare în zona, aratând ca aceasta gazduieste un ecosistem de peste 100 de specii de pasari, mamifere si reptile, în iunie 2012, ministrul de atunci al Mediului, Rovana Plumb a anuntat ca Lacul Vacaresti va fi arie protejata.

Ministerul Mediului a constituit o comisie stiintifica pentru elaborarea studiului de fundamentare, ce a fost înaintat Comisiei de Monumente a Academiei Românem, care a dat un aviz favorabil pentru desemnarea Lacului Vacaresti arie naturala protejata.

Pe de alta parte, fostii proprietari din zona îsi revendica terenurile de peste 20 de ani. Întreaga zona apartinând Ministerului Mediului este în prezent data în concesiune de catre Administratia Nationala „Apele Române” unei firme private cu care ministerul este în litigiu.

Într-un interviu acordat MEDIAFAX, ministrul Mediului Attila Korodi a declarat ca decizia politica pentru declararea zonei arie naturala protejata a fost luata în minister si se asteapta decizia Primariei Bucuresti.

„Bucurestiul ar putea sa se mândreasca cu ceva ce au numai putine capitale din lume si habitatul de la Lacul Vacaresti chiar este important. Retrocedarile din zona respectiva nu pot fi facute în natura pentru simplul motiv ca este o zona de mlastina si un punct de protectie hidrotehnica. Acum suntem în faza de reziliere a contractului cu cel care a avut concesiunea, dupa care terenul va reintra în proprietatea Apelor Române si de compensare se va ocupa statul român. Declararea ca arie protejata nu depinde de problema retrocedarilor”, a spus Attila Korodi. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie