1 Mai la iarba verde. Ce trebuie sa faci ca sa nu fii amendat

 

Activitatile de picnic sunt permise doar în zone special amenajate si în zone indicate, cu conditia ca cetatenii sa respecte un set de reguli, de la strângerea gunoiului, pâna la pastrarea linistii, încalcarea prevederilor legale putând fi sanctionata cu amenzi cuprinse între 100 si 5.000 de lei.

gratar 1 maiPentru ca an de an, de 1 Mai, mii de români ies pentru a sarbatori la gratar sau la picnic, cetatenii trebuie sa stie ca picnicurile pot fi organizate numai în zone special amenajate, potrivit Legii nr. 54/2012. În aceste zone, apartinând domeniului public ori privat al statului si/sau al unitatilor administrativ-teritoriale, exista utilitati si facilitati pentru desfasurarea activitatilor de picnic si aprinderea focului este permisa.

Activitati de picnic, cu exceptia aprinderii focului, sunt permise si în zonele indicate în planurile de zonificare ale parcurilor aflate în intravilanul localitatilor, precum si în zonele limitrofe padurilor situate în intravilanul localitatilor, în care sunt permise Prin exceptie, desfasurarea activitatilor de picnic este permisa si în alte zone decât cele mentionate doar în conditiile organizarii de evenimente ocazionale, autorizate potrivit legii.

Autoritatea publica locala sau centrala care administreaza zone de afluenta publica consacrate are obligatia de a prevedea în bugetul propriu sumele necesare asigurarii conditiilor de functionare a acestora si de a include clauze aferente salubrizarii zonelor în care se desfasoara activitatile de picnic în contractul cu operatorul local.

Persoanele fizice care desfasoara activitatea de picnic au mai multe obligatii, printre care sa nu distruga, sa modifice sau sa degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, constructiile, împrejmuirile sau orice alte amenajari aflate în perimetrul zonelor special amenajate, sa arunce deseurile doar în locurile special amenajate, dar si sa depuna selectiv deseurile de ambalaje în containerele inscriptionate corespunzator categoriei de deseuri, în conformitate cu regulile privind colectarea selectiva.

De asemenea, au obligatia sa aprinda focul doar în locurile special amenajate si sa îl supravegheze în permanenta, sa respecte orarul de desfasurare a activitatii de picnic corespunzator zonei respective, sa lase locul în care au desfasurat activitatea de picnic curat si nealterat, sa parcheze autovehiculele doar în zonele special amenajate în acest scop si sa foloseasca pentru satisfacerea necesitatilor fiziologice doar locurile special amenajate.

Cei care doresc sa mearga la picninc trebuie sa mai stie ca este interzisa folosirea produselor de igiena personala la o distanta mai mica de 30 metri fata de cursurile de apa, precum si spalarea obiectelor care au deservit activitatii de picnic în apele din vecinatatea zonei special amenajate sau a zonei indicate pentru activitatile de picnic.

„Împrastierea pe sol a apei uzate rezultate în urma activitatii de picnic sau varsarea acesteia în apele din vecinatatea zonei special amenajate pentru activitatile de picnic ori a zonei indicate pentru activitatile de picnic sunt interzise”, se arata în legea mentionata.

Cetatenii nu au voie nici sa hraneasca animalele salbatice, sa îndeparteze, sa raneasca ori sa distruga plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural si/sau construit si nu pot sa posteze semne sau mesaje, mai spune legea.

Ei sunt obligati prin lege sa pastreze linistea si sa nu deranjeze comunitatile locale, viata salbatica sau alti vizitatori, sa nu arunce tigari, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate, sa respecte ordinea publica si bunele moravuri, conform prevederilor legislatiei în vigoare si sa nu desfasoare activitati de picnic în afara zonelor special amenajate pentru activitatile de picnic si/sau a zonelor indicate pentru activitatile de picnic.

Potrivit legii, daca administratorul zonei de picnic nu asigura conditiile necesare pentru desfasurarea acestei activitati, poate fi sanctionat cu amenda de la 10.000 la 50.000 de lei

Cei care desfasoara activitati de picnic în afara zonelor special amenajate si/sau a zonelor indicate pentru activitatile de picnic risca o amenda cuprinsa între 1.000 si 3.000 de lei. Totodata, pentru distrugerea, modificarea ori degradarea panourilor informative, marcajelor, indicatoarelor, constructiilor, împrejmuirilor sau orice alte amenajari aflate în perimetrul zonelor se da amenda de la 100 la 500 de lei.

Amenzi între 2.000 si 5.000 de lei sunt prevazute pentru cei care aprind focul în locurile amenajate si nu îl supravegheaza în permanenta.

Aruncarea deseurilor în alta parte decât în locurile special amenajate se sanctioneaza cu amenda între 200 si 2.000 de lei, iar pentru nedepunerea selectiva a deseurilor de ambalaje în containerele inscriptionate corespunzator categoriei de deseuri, amenzile sunt între 100 si 500 de lei.

Amenzi între 300 si 3.000 de lei pot fi aplicate celor care nu lasa curat si nealterat locul în care au desfasurat activitatea de picnic, celor care arunca tigari, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate si celor care nu respecta ordinea publica si bunele moravuri, conform prevederilor legislatiei în vigoare.

Si cei care spala obiectele care au deservit activitatii de picnic în apele din vecinatatea zonei special amenajate sau care împrastie pe sol apa uzata rezultata în urma activitatii de picnic sau o varsa în apele din vecinatate pot fi sanctionati cu amenzi cuprinse între 100 si 200 de lei.

Aceleasi amenzi sunt prevazute si pentru persoanele care nu respecta orarul de desfasurare a activitatii de picnic corespunzator zonei respective sau nu parcheaza autovehiculele doar în zonele special amenajate în acest scop.

Amenzi cuprinse între 200 si 400 de lei pot primi persoanele care hraneasc animalele salbatice, care îndeparteaza, ranesc ori distrug plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural si/sau construit, care posteaza semne sau mesaje sau care nu pastreaza linistea si deranjeaza comunitatile locale, viata salbatica sau alti vizitatori.

Potrivit legii, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor mentionate se fac de catre reprezentantii Garzii Nationale de Mediu, autoritatile administratiei publice locale si personalul împuternicit al acestora, de catre ofiterii si agentii de politie din cadrul Politiei Române, ofiterii si subofiterii din cadrul Jandarmeriei Române, precum si de catre agentii Politiei locale, conform competentelor stabilite prin lege.

„Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal de constatare a contraventiei ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din minimul amenzii”, se arata în lege.

La iesirile în natura, românii trebuie sa mai stie si ca, pe teritoriul ariilor naturale protejate, sunt interzise: distrugerea sau degradarea panourilor informative si indicatoare, constructiile, împrejmuirile, barierele, placile, stâlpii, semnele de marcaj sau orice alte amenajari aflate în inventarul ariilor naturale protejate, aprinderea si folosirea focului deschis în afara vetrelor special amenajate si semnalizate în acest scop de catre administratorii sau custozii ariilor naturale protejate, abandonarea deseurilor în afara locurilor special amenajate si semnalizate pentru colectare daca exista, potrivit Legii nr. 265/ 2006 privind protectia mediului.

Nerespectarea acestor prevederi se pedepseste cu amenda între 3.000 si 6.000 de lei. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie