Intrarea in insolventa a persoanelor fizice
Persoanele fizice care nu isi mai pot achita datoriile catre creditori ar putea sa solicite declararea insolventei, se mentioneaza intr-un proiect de lege aflat in dezbatere publica la Senat. Mai exact, acestia vor putea apela la procedura de insolventa numai in anumite situatii.
Insolventa persoanelor fizice ar putea fi reglementata printr-o serie de reguli aflate in dezbatere la Senat. Mai exact, este vorba despre un proiect de lege privind insolventa persoanelor fizice, initiat de deputatul PSD Ana Birchall.
Proiectul de act normativ are scopul de a asigura acoperirea datoriilor persoanelor fizice fara activitati antreprenoriale, aflate in insolventa, prin intermediul rambursarii datoriilor in baza unui plan ori prin intermediul lichidarii bunurilor respectivilor debitori, dupa cum se mentioneaza in documentul citat.
Conform dispozitiilor aflate in dezbatere la Senat, noile reguli ar urma sa se aplice persoanelor fizice care:
- au domiciliul permanent in Romania;
- bunurile sau sursa veniturilor se regasesc in Romania;
- nu actioneaza ca si persoane fizice autorizate la momentul solicitarii de declansare a procedurii de insolventa;
- nu au nicio datorie care rezulta din activitati comerciale desfasurate in nume propriu.
Vasile Godinca-Herlea, asociat coordonator Casa de Insolventa Transilvania (CITR), considera ca prezentul proiect este, in acest stadiu, deficitar si contine mecanisme care necesita o definire si o conturare mai atenta.
„Insolventa persoanei fizice pare a reprezenta un avantaj legislativ pentru cel care intra sub protectia ei, datorita suspendarii executarilor silite asupra bunurilor acestuia si suspendarii acumularii de datorii. Acest proiect legislativ este insa insuficient dezvoltat, si risca sa cauzeze dificultati partilor implicate in procedura”, a declarat Vasile Godinca-Herlea pentru AvocatNet.ro.
Citeste articolul integral pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!