Calendarul de liberalizare a pietei gazelor pentru consumatorii non-casnici ar putea fi anulat

 

Autoritatea Nationala de Reglementare în Energie (ANRE) a propus Guvernului anularea calendarului de liberalizare a pietei gazelor pentru consumatorii non-casnici începând cu 1 iulie 2014, a declarat, marti, Niculae Havrilet, presedintele ANRE, în cadrul unei conferinte pe teme energetice.

ANRENiculae Havrilet a explicat ca masura este necesara întrucât pretul pietei a devenit mai mic decât cele stabilite în calendarul de liberalizare, ca urmare a scaderii preturilor pe pietele internationale si a unor importuri mai mici de gaze, scrie Agerpres.

„Propunem Guvernului ca de la 1 iulie sa finalizam procesul de liberalizare din sectorul industrial si sa beneficieze si acestia (consumatori non-casnici – n.r.) de posibilitatea de a accesa preturi mai mici decât cele prevazute în calendar. Calendarul actual prevedea cresteri de preturi la niveluri mai mari decât sunt preturile acum, ceea ce nu mai este fezabil, asa ca propunem anularea calendarului”, a spus Havrilet.

Oficialul ANRE a amintit ca, la momentul începerii liberalizarii, diferenta dintre pretul gazelor de productie interna si cel de import era de 1 la 3.

„Pretul de import era 590 dolari pe mia de metri cubi, iar cel de productie interna era de 150-160 de dolari pe mia de metri cubi la momentul începerii liberalizarii. Trebuie sa ne amintim si ca liberalizarea pietei de gaze era o obligatie a României în procesul de aderare la UE, care trebuia finalizat în 2007, dar nu s-a realizat acest lucru. Între timp s-au modificat directivele europene, s-au amânat din nou termenele, iar realitatile pietei s-au schimbat”, a mai spus Havrilet.

Potrivit acestuia, calendarul de liberalizare a fost stabilit în baza unui studiu realizat de compania de consultanta Rolland Berger.

Consultantul a estimat trei scenarii, dar niciunul nu s-a adeverit.

„O prima presupunere se referea la faptul ca în urmatorii ani consumul va creste, ceea ce nu s-a adeverit. A doua axioma a fost ca va creste importul la 35% din totalul consumului, însa nici aceasta estimare nu s-a potrivit. A treia presupunere a fost ca pretul gazelor va ramâne la 500 de dolari pe mia de metri cubi, dar la toate hub-urile din Europa pretul este acum de 330-360 de dolari”, a mai explicat seful ANRE.

El a aratat ca 75% din piata gazelor sunt consumatori industriali, din care 16% înca platesc tarife stabilite de ANRE, iar pentru acestia este necesara eliminarea calendarului de liberalizare.

Restul de 25% din piata reprezinta consumul casnic, pentru care liberalizarea va fi finalizata în 2018. Iulian Tudor, romaniatv.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie