Termenul pentru taxa de securitate a fost prelungit de Ministerul Afacerilor Interne

 

Un proiect de modificare a HG 301/2012 propune ca evaluarea de risc la securitate fizica sa fie efectuata pâna la data de 1 ianuarie 2015

paza securitateConform Politiei Române, la nivel national ar exista doar 50.000 de firme obligate sa faca o astfel de evaluare, din care pâna la 31 martie s-ar fi contractat doar 10.000 analize

Termenul pâna la care firmele vor fi obligate sa contracteze, contra cost, un evaluator de risc, va fi prelungit, la cererea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), de la data de 16 iunie a.c. pâna la data de 1 ianuarie 2015, se arata într-un proiect supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului pâna la data de 3 mai.
„În urma propunerilor ce vor fi primite este posibil ca acest proiect sa fie modificat, iar dupa expirarea termenului de dezbatere publica sa fie trimis spre avizare Ministerelor Muncii si Justitiei si ulterior Guvernului spre adoptare”, a declarat pentru Curierul National, subcms. Monica Dajbog, purtatorul de cuvânt al MAI.
În motivarea actului normativ, MAI a invocat faptul ca dintre cele doar 50.000 de firme care ar fi obligate sa faca aceasta evaluare, pâna la 31 martie s-ar fi contractat doar 10.000 de analize.

Sunt doar 208 evaluatori din 1.310 firme de paza

Pâna în prezent, au fost admisi si înscrisi în Registrul National al Evaluatorilor de Risc doar 208 specialisti cu drept de efectuare a analizelor de risc la securitatea fizica, „numar insuficient fata de necesitatile pietei” potrivit Notei de fundamentare a proiectului. „Situatia actuala evidentiaza faptul ca din totalul celor 1.310 firme de paza, doar 80% au facut demersuri pentru numirea si avizarea de conducatori care îndeplinesc noile conditii legale, iar în sectorul tehnic din cele 1.830 societati licentiate, doar 85% au facut demersurile necesare pentru numirea si avizarea personalului cu competente tehnice specifice”, se arata în document, cu precizarea ca, desi termenul a mai fost prorogat cu 6 luni, lipsa evaluatorilor continua sa persiste, „ceea ce induce necesitatea de a realiza analizele de risc (…) cu rapiditate si superficialitate”, mentinerea termenului anterior putând avea ca efect „încetarea activitatii evaluatorilor din cauza neobtinerii competentelor specifice sau afectarea functionarii unor operatori economici, cu consecinte negative în plan socio-economic”.

650 de mall-uri si-au efectuat deja analiza de risc

Potrivit evidentelor politiei, la nivel national, ar exista peste 50.000 de entitati cu obligatii privind efectuarea analizelor de risc, unele având retea teritoriala, cele mai dezvoltate detinând circa 900 agentii sau locatii.
Din datele furnizate de specialistii în evaluare, a rezultat faptul ca, pâna la sfârsitul anului 2013, erau contractate 4.200 analize, fiind efectuate si predate beneficiarilor circa 2.500 analize de risc, dintre care 650 pentru
mall-uri si centre comerciale, 640 alte obiective si 300 destinate mediului bancar, estimându-se ca la sfârsitul trimestrului o valoare de maxim 10.000 unitati evaluate.
„Din corespondenta primita de la mai multe entitati reprezentative în mediul de afaceri, care includ retele mari de unitati la nivel national, a rezultat faptul ca nu s-a reusit alinierea decât în procent de circa 80%, motivându-se indisponibilitatea specialistilor abilitati”, se arata în Nota de fundamentare, cu precizarea ca o situatie similara se regaseste si în zona prestatorilor de servicii.
„Pâna în prezent au fost avizate doar 60% din totalul celor 465 dispecerate, astfel ca mare parte din acestea nu reusesc sa-si obtina noile avize pentru a continua activitatea”, se stipuleaza în document.

Mediul de afaceri se opune taxei de risc

Obligativitatea impusa firmelor de a realiza contra cost, prin intermediul unui evaluator de risc autorizat de Politia Româna, o analiza a riscului securitatii fizice pentru toate punctele de lucru pe care le detin, a stârnit ample reactii în rândul reprezentantilor mediului de afaceri.
La unison, membrii asociatiilor patronale incrimineaza noua taxa, catalogata drept una de protectie platita evaluatorilor autorizati de Politie, o taxa împovaratoare pentru firmele mici si inutila pentru cele care nu lucreaza cu numerar sau cu bunuri si valori importante.
În plus, reprezentantii mediului de afaceri critica modalitatea de calcul folosita în grilele de evaluare aflate pe site-ul Politiei Române, subliniind ca se muta incapacitatea organelor de ordine publica de a asigura un climat de securitate bun ca sarcina administrativa si cost pentru societatile comerciale, iar criteriile de evaluare sunt introduse artificial. Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie