Premierul Victor Ponta sustine ca reducerea CAS cu cinci puncte la angajator este posibila deoarece executia bugetara din trimestrul I este multumitoare
Executia bugetara din trimestrul I este multumitoare si poate conduce, pe baza datelor si pe semestrul I, la reducerea CAS cu cinci puncte la angajator, deoarece masura poate avea un efect economic pozitiv, iar impactul pe semestrul II, de 2,6 miliarde lei, poate fi compensat, spune premierul Ponta.
„Avem colectari mai mari decât în primul trimestru al anului 2013 si cheltuieli mai mici. Deocamdata, sunt multumit pentru ca, pe baza rezultatelor pe primul semestru, putem sa punem în aplicarea scaderea cu cinci puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale la angajator”, a spus Ponta.
El a precizat ca impactul bugetar calculat pentru al doilea semestru din acest an, ca efect al scaderii CAS, este de 2,6 miliarde lei, iar cifra avansata de presedintele Traian Basescu, de 5,5 miliarde lei, reprezinta impactul pe un an întreg, Ponta apreciind ca Basescu este în general „Gica contra” doar pentru ca aceasta masura este sustinuta de Guvern.
Ponta a aratat ca cele 2,6 miliarde lei aferente celui de-al doilea semestru al acestui an pot fi compensate din alte încasari, respectiv o colectare mai buna si reducere de cheltuieli, probleme care vor fi discutate la începutul lunii iunie cu FMI.
„Este un obiectiv politic si, poate, un obiectiv economic, care poate duce la pastrarea acestui trend pozitiv de crestere economica. Daca Basescu este împotriva reducerii CAS, a spus-o, e opinia lui, sincer sa fiu nici nu ma mira din moment ce el a fost cel care a taiat salariile si pensiile si a marit TVA, normal ca nu vrea nici reducerea CAS. Asta e gândirea lui economica”, a adaugat Ponta.
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la o dezbatere a Fundatiei Miscarea Populara, ca nu este împotriva reducerii CAS cu 5 puncte, el mentionând însa ca nu este „suficient de inteligent” sa înteleaga de unde se va sustine masura, care înseamna 5,5 miliarde.
Executia bugetara din primul trimestru s-a încheiat cu un deficit de 900 milioane de lei, reprezentând 0,14% din PIB, în scadere de la 0,46% din PIB la finele lunii februarie si 0,67% din PIB în perioada similara din 2013.
Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 48,8 miliarde de lei în primul trimestru si reprezinta 7,4% din PIB. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, veniturile au fost mai mari cu 3,8%, potrivit datelor prezentate vineri de Ministerul Finantelor.
Surse guvernamentale au declarat recent ca veniturile bugetare din pe primul trimestru sunt sub program cu mai mult de 1 miliard de lei.
Cresteri fata de primul trimestru din 2013 au fost înregistrate la încasarile din impozitul pe profit (+235 milioane de lei), accize (+639 milioane de lei), contributiile de asigurari sociale (+587 milioane de lei). mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!