Munca la negru. Riscurile salariatului

 

Munca la negru poate imbraca mai multe forme, cele mai cunoscute fiind neincheierea contractului individual de munca pentru perioada de proba, folosirea in mod ilegal a zilierilor sau ucenicilor sau munca pe conventia de 3 ore pe zi, care, in realitate, se desfasoara in intervalul de 8-12 ore pe zi. Indiferent de cum se manifesta, munca nedeclarata prezinta mai multe riscuri pentru salariati, care nu au parte de toate drepturile conferite de legislatia muncii.

munca la negruAproximativ unul din zece europeni (11%) recunoaste ca, in 2013, a cumparat bunuri sau servicii care implica munca la negru, in timp ce 4% recunosc ca ei insisi au fost platiti la negru in schimbul muncii fara forme legale, se arata intr-un document de presa al Comisiei Europene publicat la sfarsitul lunii martie.

In plus, potrivit comunicatului, unul din 30 (3%) a fost platit partial in numerar de catre angajatorul sau („remuneratie in plic”). Acestea sunt cateva dintre constatarile unui sondaj Eurobarometru, efectuat in 28 de state membre ale UE, care arata ca munca la negru continua sa fie larg raspandita in Europa, desi amploarea si perceptia problemei variaza de la o tara la alta.

Potrivit Eurobarometrului, Romania face parte dintre statele membre cu procent ridicat de „angajati cu remuneratie in plic”, fiind inregistrat un procent mult mai mare decat media inregistrata in UE.

Mai exact, 7% dintre salariatii romani chestionati au recunoscut ca primesc „bani in plic”, in conditiile in care media europeana este de 3%.

„Consecintele muncii la negru nu implica doar faptul ca lucratorii sunt expusi la conditii de munca periculoase si la castiguri mai mici, ci si faptul ca ea priveaza guvernele de venituri si submineaza sistemele noastre de protectie sociala. Este necesar ca statele membre sa puna in aplicare politici pentru a descuraja munca la negru sau pentru a incuraja transformarea ei in munca cu forme legale si sa conlucreze mai indeaproape pentru a combate acest flagel”, a declarat László Andor, comisarul UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie