Harta riscurilor din Romania pentru inundatii si cutremure

 

Introducerea obligativitatii pentru asigurarea locuintei a crescut semnficativ procentul caselor protejate. În realitate însa, cele mai multe judete din România sunt total expuse în caz de cutremur. ECONOMICA.NET va prezinta, în premiera, harta României în functie de riscurile de inundatii si cutremur, corelate cu procentul de locuinte asigurate.

harta romaniei risc inundatiiDe când asigurarea împotriva dezastrelor a devenit obligatorie în România, mai multe firme de profil au raportat an de an „recolte” impresionante în ceea ce priveste vânzarea acestul tip de polite. Au fost ani în care cuprinderea în asigurare, adica procentul de locuinte asigurate în totalul locuintelor din România, s-a apropiat de 60% ceea ce reprezinta un nivel record în Europa.

Chiar si ultimele date, aferente finalului de an 2013, arata o acoperire de peste 45%. Prin comparatie, Turcia, unde asigurarea este obligatorie de mai bine de 10 ani, se poate lauda cu un procent de doar 25%.

Care este însa realitatea? Au reusit firmele de asigurare sa convinga atât de rapid clientii? Sunt românii chiar atât de protejati?

La o privire mai atenta asupra distributiei politelor de asigurare a locuintei precum si a numarului si numelor firmelor care s-au remarcat pe acest segment, vom observa ca, asa cum se întâmpla de cele mai multe ori, media este un simplu numar în timp ce realitatea sta cu totul altfel.

Unde se vând asigurari. O treime din total în Bucuresti, foarte putine în zonele expuse

În primul rând, asigurarea împotriva incendiului si a calamitatilor naturale(asa cum este ea definita în termeni de specialitate) nu are nimic special comparativ cu celelalte tipuri de polite din perspectiva distributiei în teritoriu. Mai precis, dupa primele noua luni din anul trecut (datele nu s-au schimbat semnificativ de atunci), jumatate din primele brute subcrise pe aceasta categorie erau concentrate în Bucuresti.

Având în vedere ca prima medie (costul mediu al asigurarii) este mai mare în Capitala decât în restul tarii, procentul nu se pastreaza si în ceea ce priveste numarul politelor, Bucurestiul adunând totusi, potrivit calculelor noastre, minimum 30% din totalul contractelor adica în jur de 1 milion de polite.

Aceasta înseamna ca Bucurestiul (cu risc ridicat de cutremur, însa total protejat în caz de inundatie) este asigurat aproape integral, fapt care denatureaza semnificativ relevanta mediei pe tara.

Prin comparatie, dupa cum se vede si pe harta, judete sarace, dar foarte expuse la cutremur si inundatii, sunt asigurate în proportii de sub 20%. Este cazul judetelor Vaslui, Botosani sau Teleorman.

Citeste articolul integral pe economica.net

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie