Despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A. – Aprobare elemente tehnice

 

Ministerul Finantelor a publicat recent, in dezbatere publica, un proiect de act normativ prin care se propune aprobarea elementelor tehnice pentru despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme.

cec bankIn nota de fundamentare a actului se arata ca, in baza prevederilor O.U.G. nr.156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme, cu modificarile si completarile ulterioare, deponentii C.E.C. Bank S.A. au beneficiat la data de 30 octombrie 2008 de acordarea efectiva a despagubirilor calculate prin efectuarea indexarii sumelor existente in conturile active pana la data de 31 iulie 2007.

Prin Legea nr.232/2008 de aprobare a O.U.G. nr.156/2007, a fost aprobata acordarea de despagubiri banesti si persoanelor fizice „care dupa 22 decembrie 1989 si-au transferat depunerile existente la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme, la Banca Romana pentru Dezvoltare – B.R.D. – S.A. cu acelasi scop”.

Cu toate ca Legea nr. 232/2008 a conferit dreptul la despagubiri si in cazul deponentilor care si-au transferat conturile de la C.E.C. la .BR.D., punerea in aplicare a despagubii efective a fost imposibila, deoarece:
– suma reprezentand despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la C.E.C. in vederea achizitionarii de autoturisme a fost asigurata (in baza O.U.G. nr. 156/2007) de Ministerul Finantelor Publice printr-o emisiune de titluri de stat, emisa cu data de 21.12.2007 avand scadenta data de 30.10.2008.
– Legea nr.232/2008 a intrat in vigoare la data de 06.11.2008, data ulterioara termenelor de emitere si rascumparare a titlurilor de stat prin care au fost despagubiti deponentii C.E.C. (30.10.2008). In lege nu sunt specificate elementele tehnice care stau la baza emisiunii de titluri de stat.

Legea nr. 9/2014 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme, reglementeaza acordarea despagubirii pentru deponentii care si-au transferat depozitele de la C.E.C. S.A. la B.R.D. S.A.. Totodata este reglementata si modalitatea de suplimentare a numarului deponentilor si a valorii totale a despagubirilor.

Prin hotarare a Guvernului emisa in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a Legii nr. 9/2014, la propunerea Ministerul Finantelor Publice, se stabilesc modul de calcul si elementele tehnice privind despagubirile, precum si modalitatea de punere in executare a hotararilor judecatoresti executorii pronuntate in favoarea deponentilor.

Citeste mai departe pe infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie