Despre Ziua Nationala a Mediatorului

 

Cu ocazia aniversarii Zilei Nationale a Mediatorului, care in acest an va fi celebrata, in loc de 4 mai, in 9 mai, odata cu Ziua Europei, domnul Dorin Valeriu Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere, a avut amabilitatea sa ne raspunda la o serie de intrebari legate de acest eveniment.

dorin badulescu– Domnule Dorin Valeriu Badulescu, in calitatea dumneavoastra de Presedinte al Consiliului de Mediere, va rog sa ne vorbiti despre semnificatia acestei Zile a Mediatorului, ce se gaseste acum, in 2014, la cea de a treia aniversare.
– Medierea reprezinta o profesie tanara, chiar foarte tanara, iar la noi, din punct de vedere legal, a fost infiintata prin legea 192 din 2006. S-a dezvoltat insa extrem de repede. Iar acest proces a fost posibil numai prin efortul si pasiunea unor oameni care au inteles importanta medierii pentru ansamblul societatii noastre. Efortul lor merita sa fie recunoscut si rasplatit. Astfel, prin hotararea Consiliului de Mediere din 2 aprilie 2012 am declarat data de 4 mai ca Ziua Nationala a Mediatorului. In acelasi timp, este important sa reusim sa facem cunoscute aceasta noua profesie si importanta ei, avantajele medierii si modul in care putem apela la serviciile unui mediator. Dar Ziua Mediatorului reprezinta pentru noi si un excelent prilej de trecere in revista a rezultatelor obtinute, precum si a problemelor pe care le avem de rezolvat in continuare. Mai mult, medierea reprezentand o profesie tanara, aflata intr-un proces rapid de dezvoltare, perfectionarea continua constituie o sarcina importanta a fiecaruia dintre noi. Iar dezbaterile pe care le avem cu aceasta ocazie ne ajuta si in acest sens, al unei continue dezvoltari personale.

– Cum ati putea sintetiza rezultatele obtinute pana in prezent?
– In cifre este simplu. Astazi, avem deja un corp profesional puternic care numara peste opt mii de mediatori autorizati, raspanditi in toata tara, structurati in organizatii profesionale puternice prezente in toate judetele. In acelasi timp, activitatea lor a inceput sa fie vizibila inclusiv prin faptul ca instantele de judecata au inceput sa fie degrevate de un numar tot mai important de dosare, fapt care permite cresterea calitatii actului de justitie. Pentru aceasta au trebuit parcurse mai multe etape, de la formarea primilor mediatori cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii si a specialistilor americani, urmata de acreditarea primilor formatori romani si pana la stadiul actual in care avem deja un corp profesional puternic, atat din punctul de vedere al mediatorilor, cat si al formatorilor, respectiv al scolilor de mediere. In paralel, a trebuit insa sa punem la punct intreaga baza legala care fundamenteaza acest domeniu de activitate, un pas important in acest sens constituindu-l introducerea in vara anului trecut a obligativitatii informarii, cu privire la avantajele medierii, a celor ce intentioneaza sa se adreseze justitiei.

– Din punctul de vedere al legislatiei, cum ne plasam astazi in raport cu celelalte state europene?
– Din punct de vedere legislativ, putem afirma, fara riscul de a gresi, ca astazi reprezentam un adevarat centru de referinta. Evident, legislatia noastra referitoare la mediere s-a constituit pornind de la analiza legilor care reglementeaza acest domeniu in celelalte tari. Dar nu ne-am multumit sa copiem o legislatie anume si nici sa incercam sa facem o simpla sinteza, ci analizand experienta acestor tari cu partile bune si cu neajunsurile ce au aparut din aplicarea legislatiilor specifie fiecarei tari am incercat sa elaboram propria noastra legislatie, care reprezinta astazi o referinta de succes in cadrul legislativ european.

Citeste interviul integral pe daciccool.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

  1. […] urmă cu vreo 2-3 zile, articolul meu ar fi avut poate caracter de noutate, iar observații asupra interviului cu Dorin Bădulescu, președintele Consiliului de Mediere, ar fi fost poate binevenite, picante, iritante sau hazlii. […]

Adaugă părerea ta


 

Distribuie