Munca la negru. Avantaje si dezavantaje pentru angajatori

 

Fiscul va incepe din 1 mai o serie de controale pentru a identifica munca nedeclarata si subdeclarata, adica „munca la negru”, iar primii vizati sunt contribuabilii din Ploiesti si Brasov, se mentioneaza intr-un comunicat al autoritatii, remis redactiei. Actiunile pe care le vor intreprinde organele fiscale au scopul de a preveni si de a combate munca la negru. Aflati din materialul urmator sub ce forme se manifesta munca nelegala, la ce riscuri se supun angajatorii care utilizeaza acest tip activitate, dar si de ce il prefera.

munca la negruMunca nedeclarata, cunoscuta si sub denumirea de „munca la negru”, este acea activitate prestata de un salariat pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, fara a fi respectate prevederile legale in vigoare privind incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca, se mentioneaza intr-o informare a Inspectoratului Teritorial de Munca Bihor.

In plus, aceasta forma de munca nu este evidentiata scriptic, nu este fiscalizata, protejata, asigurata sau asistata social, se mentioneaza pe pagina de internet a Inspectoratului Teritorial de Munca Arad.

Lorena Stoian, Senior Associate in cadrul Predoiu Law Firm, a declarat pentru AvocatNet.ro ca in Romania munca la negru este, din pacate, in continuare o practica tot mai intalnita.

„Conform studiilor de specialitate aproximativ jumatate din locurile de munca din Romania nu sunt incluse in legislatia muncii, iar angajatii nu au dreptul la protectie sociala sau la alte beneficii. Analizand pe termen lung <<munca fara forme legale>> se pot observa efectele negative care apar atat pentru angajator, cat si pentru angajati”, a continuat avocatul.

Din 1 mai, ANAF incepe un proiect de combatere a muncii la negru

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va derula un proiect de combatere a muncii la negru incepand cu 1 mai, iar primii contribuabilii verificati, vor fi cei din regiunile Ploiesti si Brasov, se mentioneaza intr-un comunicat al agentiei, remis redactiei.

„ANAF solicita angajatorilor ca in termen de 90 de zile de la demararea proiectului sa ia masuri in vederea conformarii voluntare la obligatiile ce le revin conform prevederilor Codului muncii, Codului fiscal si Codului de procedura fiscala. Precizam ca se vor efectua inspectii si controale la nivelul contribuabililor care prezinta risc in ceea ce priveste evaziunea in domeniul contributiilor sociale, de sanatate si al impozitului pe venit. In activitatea de control vor fi formate si angrenate echipe mixte, in baza acordurilor de cooperare interinstitutionala cu autoritati ale statului, care au competenta in domeniu”, se arata in documentul de presa.

Pe baza rezultatelor, Fiscul va proiecta un model de conformare si va stabili un program riguros de control si de inspectie axat pe identificarea muncii nedeclarate si subdeclarate, proiect ce va fi extins la nivel national incepand cu 1 ianuarie 2015 si pe intreaga perioada de prescriptie a obligatiilor fiscale.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie