Trenurile CFR Calatori nu vor circula miercuri intre orele 7.00 si 9.00

 

Niciun tren nu va circula miercuri între orele 7.00 si 9.00, angajatii urmând sa întrerupa voluntar lucrul, ca urmare a esuarii negocierilor privind încheierea unui nou contract colectiv de munca, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, presedintele Federatiei Miscare Comercial, Gheorghe Fratica.

tren„Protestul nu este organizat de sindicate. Va fi vorba despre o încetare voluntara a lucrului de catre cei implicati în circulatia trenurilor, pentru a trage semnale de alarma actualilor si fostilor guvernanti legate de faptul ca în ultimii cinci ani nu au primit niciun procent în plus la salarii. Negocierile pentru încheierea noului contract colectiv de munca au esuat, ultima întâlnire cu ministrul Transporturilor fiind astazi (marti – n.r.). Noi i-am informat pe angajati ca a esuat negocierea. Miercuri va mai fi o întâlnire cu ministrul, la 17.00”, a spus Fratica.

La rândul sau, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, a spus ca are „informatii” privind oprirea temporara a lucrului miercuri dimineata, subliniind însa ca eventualul protest nu este organizat de sindicate.

Federatiile sindicale din transporturile feroviare amenintau înca din 15 aprilie ca ar putea declansa conflictul colectiv de munca începând cu 23 aprilie, daca pâna atunci nu vor fi încheiate noile contracte colective de munca, care sa tina cont de solicitarile salariatilor.

Printre nemultumirile sindicalistilor de numara cele legate de nivelul salariilor, de eliminarea drepturilor angajatilor de a calatori gratuit pe calea ferata si de faptul ca nesemnarea noilor contracte colective de munca ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariati de la CFR Marfa.

CFR Calatori:Sindicalistii au cerut majorare salariala de 10%. Oferta noastra – 4% si fara concedieri

CFR Calatori informeaza ca, la negocierea unui nou contract colectiv de munca, administratia companiei a oferit o majorare salariala, în medie, de 4% si faptul ca nu vor fi facute concedieri colective de personal, în timp ce sindicalistii au cerut 10%.

„Administratia CFR Calatori informeaza ca pentru încheierea unui nou contract colectiv de munca au fost derulate toate etapele prevazute de lege. Negocierile între administratie si organizatiile sindicale mandatate, care au început la data de 19.02.2014 si s-au desfasurat pe o perioada de 60 de zile calendaristice conform prevederilor legale, au condus la negocierea a aproximativ 95% din prevederile noului contract colectiv de munca”, se arata într-un comunicat remis MEDIAFAX, marti seara, dupa ce sindicalistii de la Miscare Comercial au anuntat ca angajatii vor protesta miercuri, timp de doua ore, oprind lucrul.

Potrivit CFR Calatori, pentru finalizarea si înregistrarea contractului colectiv de munca la Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti, administratia companiei a prezentat organizatiilor sindicale mandatate o oferta finala, care cuprinde îmbunatatirea încadrarii personalului pe clase de salarizare si a grilei de salarizare, corelata cu rezolvarea punctelor ramase în divergenta, astfel încât sa se încadreze în limitele impuse de bugetul de venituri si cheltuieli aprobat de Guvern, respectiv de cresterea fondului de salarii cu 2,4%.

„Oferta administratiei înseamna transpunerea în câstigurile individuale ale salariatilor a unei cresteri, în medie cu 4% si fara concedieri colective de personal. Cresterea salariului brut lunar pentru functiile cu numarul cel mai mare de salariati pot fi în medie de: 5,13% pentru functiile de sef tren siconductor tren, 5,68% – pentru functiile de mecanic locomotiva-automotor si revizor tehnic vagoane, 4,65% – lacatus montator agregate energetice si de transport si electrician montator de instalatii electrice la mijloace de transport, 2,67% pentru functiile de: tehnician, contabil, inginer, economist si sef serviciu”, se mai precizeaza în comunicat.

Administratia CFR Calatori apreciaza ca, în contextul bugetar impus, sunt create toate premisele astfel ca, prin încheierea unui nou contract colectiv de munca, salariatii CFR Calatori sa beneficieze de aceste drepturi.

CFR Calatori sustine, în acelasi context, ca organizatiile sindicale mandatate au solicitat o majorare salariala de 10%.

Reprezentatii companiei avertizeaza ca, deoarece Contractul Colectiv de Munca pe anii 2012-2014 a expirat la 19 aprilie 2014, în situatia în care organizatiile sindicale mandatate nu semneaza noul contract colectiv de munca, toti salariatii vor beneficia doar de drepturile actuale prevazute în contractele individuale de munca, iar salariile ramân la valoarea actuala. Roxana Alexe, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie